Često su fraze da unutrašnju politiku Srbije ne kroje ambasadori, kao i da se politika kreira po nalozima stranih ambasada.

O tome šta ambasadori zaista rade i utiču li ili ne, kao i kolika je njihova moć u emisiji „Među nama“ govorili su bivši ambasadori Zoran Milivojević i Mihailo Brkić.

PROČITAJTE JOŠ:

Zoran ocenio je da postoji uticaj ambasadora, ali da on zavisi od države iz koje dolaze, kao i u kojoj je poziciji država prijema u odnosu na tu državu.

„U meri u kojoj ste zavisniji od odnosa sa nekakvom zemljom, onda je uticaj ambasadora te zemlje veći. Zavisi i ko je ambasador. Postoje redovni i profesionalni, a postoje i oni koji to nisu poput gospodina Hila, jer je došao na predlog samog predsednika“, rekao je Milivojević.

Mihailo tvrdi da kod nas postoji fascinacija ambasadorima kada dolaze iz moćnijih zemalja, te se kontakt sa njima koristi kao dokaz sopstvene pozicije na nekom hijerarhijskom sistemu koji prvenstveno ima uticaj na unutrašnje odnose u partiji.

„Ambasadori u opisu svoga posla imaju potpuno pravno pokriće da se bavi takvim aktivnostima, s druge strane određeni stepen bezbednosne kulture podrazumeva da, ako ste politički akter na unutrašnjoj sceni morate voditi računa o nivou komunikacije i plasmanu informacija“, dodaje Brkić.

Ceo prilog možete pogledati u videu ispod teksta.

BONUS VIDEO: Nakon proglasa mobilizacije u Rusiji, političari rusofili u Srbiji nikom ponikoše

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)