Srđan Majstorović i Ljubinka Milinčić, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Srđan Majstorović i Ljubinka Milinčić Foto: Nova S

Poseta ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji je otkazana, a okolnosti pod kojima je ona otkazana donose neke nove tenzije na relaciji između Rusije i ostatka Evrope. Padaju i neke ozbiljne pretnje, a mi kao učesnici čekamo da vidimo kako će se i da li će se to dodatno odraziti na našu poziciju. O tome u emisiji "Među nama" govore glavna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić i Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike.

Upitan šta je za njega najvažnija politička izjava koju smo danas čuli, Majstorović je rekao da su neke od njih prilično zastrašujuće.

„Čuli smo neke poruke koje su usmerene ka ozbiljnom ugrožavanju teritorijalnog integriteta Crne Gore, ali ono što je po meni najbitnije jeste da Srbija iz ovoga izvuče neke pouke. Pouka broj jedan je da je politika održavanja nezavisnosti u ovakvim okolnostima neodrživa i da je rezultirala time da je Srbija postala predmet, odnosno, objekat spoljne politike velikih sila umesto da bude aktivni učesnik i da se svrsta na jednu od ove dve strane“, rekao je on.

Srbija, po njegovom mišljenju, u ovom trenutku ne odlučuje o svojoj spoljnoj politici, to za nju rade drugi i to je danas pokazano, što je možda najvažnija poruka koju je potrebno izvući iz onoga što se desilo u ova dva dana.

Kada se pomene ime Sergeja Lavrova svako ko se razume u diplomatiju će reći da je to jedan od, ako ne, najiskusniji diplomata na svetu. Upitana da li je moguće da diplomata takvog kalibra ne pretpostavi da je bilo moguće da do ovakvog nečeg dođe, ili je pretpostavivši da je moguće da se nešto ovako desi hteo da istera stvari na čistac, Milinčić je rekla da je to ono što se svi danas pitaju.

„Međutim, ako uzmete izjavu koju smo prvu zvanično čuli o tome, a to je juče bila izjava Zaharove koja je rekla – pre sat vremena su nam javili, očigledno je da je bilo dogovoreno da može da preleti, verovatno, preko neke od ovih država i da je neko to otkazao u poslednjem trenutku. Samo tako mogu da razumem“, rekla je ona.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)