Milena Amon Foto: Newsmax Adria

Sutra će ispred Ministarstva finansija predstavnici udruženja koje štite preduzetnike, ali i Računovodstvene komore Srbije tražiti odlaganje primene Zakona o fiskalizacije i Zakona o elektronskom fakturisanju zato što su od uvođenja novih fiskalnih kasa 1. maja primetili niz problema.

Milena Amon iz Udruženja za zaštitu preduzetnika i privrednika Srbije rekla je u „Pregledu dana“ da su mnogobrojni razlozi za odlaganje zakona, na koje su, kako je navela, ukazivali još pre početka primene ovog zakona.

„Od toga da tehnička rešenja nisu dobra do toga da Zakon nije usklađen sa drugim zakonima, te da se privrednici na taj način uvode u veliku pravnu nesigurnost“, rekla je Amon.

Ona je istakla da država nije odgovorila ni na „glavno pitanje“, a to je zašto je država utrošila iz republičkog budžeta šest milijardi dinara umesto da je taj novac iskoristi da se „napravi besplatan softver u vlasništvu Poreske uprave koji bi svakom privredniku bio dostupan bez mesečnih troškova, kao što je bilo najavljeno“.

„Fiskalizacija nije besplatna, skuplja je nego što je bila. Ranije se plaćalo 410-480 dinara mesečno za SIM karticu, a sada se u proseku plaća oko 2.000 dinara mesečnih troškova što je veliki udar u vreme krize“, ocenila je Amon i dodala da ne vidi nikakvu modernizaciju s obzirom da privrednike „ovako uveden sistem koči u poslovanju“.

Ona je navela da su mnogi objekti zatvoreni jer su koristili stare kase jer im nove nisu stigle.

„Svima je jasno da u slučaju da koristite staru kasu, koja je takođe povezana na Poresku upravu, vi ne vršite nikakvu utaju poreza“, pojasnila je Amon.

Dodala je da su po poslednjem izveštaju od pre nekoliko dana zatvorene 143 firme na 15 dana zbog korišćenja starih kasa umesto novih.

„Rokovi su prekratki, zato smo još u januaru na sastanku u Ministarstvu finansija tražili da se rokovi produže i da se reši pitanje besplatne fiskalizacije i mnoge druge stvari“, rekla je Amon.

*****

BONUS VIDEO – E-fiskalizacija: Kako QR kodom protiv sive ekonomije?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram