Miklja: Smeta mi bestidnost, istina je postala izuzetak

Emisije 13. jun. 202108:05 > 12:33
Podeli:
Printscreen Nova S

Novinar i pisac Dušan Miklja bio je gost emisije "Probudi se" gde je razgovarao o rodnoj ravnopravnosti, aktuelnim temama vezane za pitanje kompromisa Srbije i Kosova, inflaciji i drugim temama.

Miklja je u emisiji „Probudi se“ rekao je da jezik nije veštačka tvorevina, već da se on razvija.

„Niko od nas nema ništa protiv rodne ravnopravnosti, ona je potrebna i pravična, ali način na koji se to oživotvoruje nije dobar. Nameću se obrasci koji su strani našem jeziku. Smeta mi često korišćenje tuđih izraza kao na primer destinacija, a mi imamo odredište, ili kad se kaže imidž, a imate sliku. Ja laskam sebi da znam više jezika, čak šest, ali uvek nastojim da upotrebim reč koja postoji u mom jeziku. Još jednom, mislim da se jezik prirodno razvija“, kazao je Miklja.

On kaže da postoji neka navika koja je godinama sticana, te da nije lako preko noći da se prilagođavate nečemu.

„Kad god su važnije stvari na tapetu pojavljuju se neke veštačke afere, koje pokrivaju bitnije teme poput toga kako se živi, kao i koliko poskupljuje nešto“, dodao je pisac.

Miklja je rekao da mu smetaju neke stvari, poput toga da nema inflacije, a zapravo svakog dana se uveravamo u suprotno.

„Dovoljno je otići u samoposlugu i videti da se svakoga dana menjaju cene naviše. Meni najviše smeta bestidnost. Vi imate situaciju da proizvod poskupi 10 dinara, ali i kada proizvod poskupi za trećinu. Moja supruga doslovno cvili kada se vrati iz samoposluge, jer je nemoguće koliko stvari poskupljuju“, istakao je Miklja.

Pisac je istakao da poštovanje tuđih običaja i vere predstavlja nešto što znači da pripadate ovoj civilizaciji ili ne.

„Mi ne znamo u čemu je sadržaj taj kompromis, to je kao kad bi govorio o nekom gradu u kojem nikad nisam bio. Neverovatno je da se to tako uporno krije, ili da se stvara mit. Vrlo je teško imati mišljenje o tome, pa zato ne verujem u kompromis koji bi imao neki značaj. Mi živimo u laži, od vrlo beznačajnih stvari do vrlo važnih, koje se tiču naše sudbine i života, što je dovelo do toga da je istina postala izuzetak, a ne laž“, rekao je Miklja.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar