Milivoje Mihajlović i Nedžmedin Spahiu, Nova.rs

Hoće li briselski susret dve strane doneti neki pomak i hoćemo li konkretno ovoga puta, uz pomoć njega, zaobići velike tenzije koje se predviđaju i najavljuju za početak septembra. O očekivanjima sastanka na relaciji Beograd - Brisel - Priština u emisiji "Među nama" govore novinar Milivoje Mihajlović i politički analitičar Nedžmedin Spahiu.

Mihajlović kaže da je dobro što je, za razliku od svih ranijih pregovora, prvi sastanak održan sa šefom NATO, što znači da je zapadna alijansa videla da tu postoji ozbiljan problem, veliki rizik od eskalacije nasilja i širenja sukoba.

„Tako da nije slučajno što je Jens Stoltenberg danas razgovarao i sa Vučićem i sa Kurtijem. Dobro je što je tako, dobro je što je rekao mi smo tu, Kfor je tu a vi vidite šta ćete raditi. To je ozbiljna uvertira za sutrašnje pregovore. Vučić u Brisel odlazi sa namerom da se izbori za ZSO, Aljbin Kurti odlazi sa namerom da stavi na sto obostrano priznanje. Imamo obojicu koji imaju veliki prblem koji se zove – 1. septembar. Vučić je obećao da to neće dozvoliti, a Kurti da će sprovesti odluku vlade. Na neki način smo u pat poziciji“, istakao je on.

Siguran sam, kako kaže Mihajlović, da će otkloniti tu opasnost od 1. septemba, a da li će to biti privremeno ili trajno rešenje videćemo.

Prema njegovom mišljenju, ima modela i za trajno rešenje, ali je siguran da iz Brisela mora doći neko rešenje da se ljudi na terenu ne plaše.

Kurti se danas zahvalio NATO, ali takođe je optužio Srbiju da je ona fakor destabilizacije na Balkanu. Upitan kako to komentariše, Spahiu je rekao da je krajnje vreme da dođe do dogovora.

„Od tenzije do tenzije ne samo da se troše nervi građana Srbije, Kosova i regiona, nego i ostalih koji se brinu o bezbednosti regiona“, dodao je on.

Pogledajte celokupno gostovanje Milivoja Mihajlovića i Nedžmedina Spahiua u emisiji „Među nama“:

 

Komentari

Svi komentari (0)