Meteorolog otkriva zašto je došla zima u aprilu

Podeli:
Beograd na vodi
Beograd na vodi Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Iako smo očekivali da će u aprilu konačno doći lepo vreme, dočekale su nas niske temperature, zima i sneg. Koliko je to neoubičajeno za ovo doba godine, kao i da li to može da utiče na mentalno zdravlje, u emisiji “Probudi se”, govorili su meteorolog Đorđe Đurić i klinički psiholog Goran Tomin.

Đurić je istakao da sneg u aprilu nije neobična pojava, te da su takve vremenske prilike i ranije zabeležene.

“Ako se vratimo unazad, videćemo da april često zna da ispolji, kako letnje, tako i zimske temperature vremena. Tokom 2003. godine, na primer, izmerena je temperatura u aprilu od čak 32 stepena, a prošle srede je vejao sneg”, objašnjava on.

Pročitajte još...

Na pitanje, zašto april ne može da ima prolećne karakteristike, Đurić je odgovorio da je to zato što vreme i klima osciliraju.

“Sve to diktiraju snažni cikloni koji se premeštaju preko našeg područja. Sve ovo što se događa sad, dešavalo se i prethodnih decenija”, objšanjava on.

S druge strane, klinički Goran Tomin, kaže da pored vremena, oscilira i raspoloženje ljudi.

“Mi smo proveli poslednjih godinu dana uglavnom zatvoreni i bez aktivnosti. Proleće i lepo vreme mami ljude da izađu napolje i imaju aktivnosti. To je ono što bi im podiglo raspoloženje, naročito ako uzmemo u obzir poslednju godinu, a to se ipak ne dešava”, objašnjava Tomin.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar