Podeli
Foto: Nova S

Kakve su dugorčne posledice dešavanja ispred Kapitol Hila i ipičmenta odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa, i da li je Amerika podelila samo sebe na one ZA i one PROTIV Trampa, u emisiji "Među nama" komentarisali su Predsednik Libeka i glavni urednik portala Talas.rs Miloš Nikolić i Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka.

Nikolić je kazao da je danas istorijski dan za američku demokratiju i istoriju, jer Kongres odlučuje o drugom impičmentu jednog predsednika, što se dosad nije desilo u istoriji:

“Tramp je doveo sebe u situaciju da mu Kongres po drugi put sudi i da uđe u drugu proceduru impičmenta. Ja očekujem da taj impičment bude izglasan i da će Tramp biti prvi predsednik koji je dva puta opozvan u Donjem domu. Sad, glavno pitanje tu se javlja – da li će Senat imati dovoljno vremena da ga, dok mu traje mandat, i osudi, pošto je ostalo sedam dana. E, sad, ima jedna zanimljiva začkoljica koja se zove postpredsednički impičment, pa je moguće da bude kao posle jednog presedna iz 1876. godine, kada je državni sekretar za rat Ulisis Granta podneo ostavku, a Senat nastavio proces impičmenta”, kaže Miloš Nikolić.

Aleksandar Matanović i Aleksandar Šibul Foto:Nova S

Šta ovo praktično znači Zašto su pojednici smatrali da je trebalo organizovati ovaj proces sedam dana pre inaoguracije novog predsednika. Šta će značiti, koja će poruka biti ako impičment Trampa prođe?

“Postoji nekoliko razloga. Jedan od osnovnih koji će biti naveden jeste da demokrate strahuju od toga šta je Donald Tramp spreman da učini do 20. januara, jer on do tog dautma ima formalno sva predsednička ovlaštenja, dakle on je punomoćni predsednik SAD. Ali suština je, mislim, u drugim stvarima: pre svega da se pošalje poruka da je Donald Tramp neko ko je diskreditovan i da se stavi neka vrsta stigme na njegovo nasleđe i njegov rad u prethodne četiri godine, a druga formalno pravna odluka da u Senatu posle izglasavanja dvotrećinske većine na tom suđenju koje je organizovano opozvao Donald Tramp, nakon toga prostom većinom izglasa onemogućavanje Donaldu Trampu da se kandiduje na narednim predsedničkim izborima, čime bi on formalno bio uklonjen iz političke arene i bio sprečen da formalno trči političku trku 2024. godine”, kaže Krstić.

O čemu su gosti emisije “Među nama” govorili pogledajte u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar