Podeli
Foto: NOVA S

Rusija se sprema za sutrašnje proteste zbog hapšenja Alekseja Navaljnog, žestokog kritičara predsednika Vladimira Putina. Hapšenja i privođenja su već počela, a trenutno je nemoguće predvideti koliki će odziv biti.

Pročitajte još:

Gostujući u emisiji “Među nama” na televiziji Nova S, Aleksandra Godfroa novinarka iz Moskve i bivši ambasador, diplomata Srećko Đukić ocenili su da je trenutno nemoguće predvideti koliki će odziv pristalica Navaljnog biti budući da Moskva uveliko sprovodi kampanju zastrašivanja.

Sigurno je da će policija pokušati da spreči masovnije okupljanje sutra. Već su počeli da privode aktiviste, sutra je u moskovskim školama radna subota a roditelji na grupama dobijaju poruke da ne dozvole deci da idu na skupove, budući da su deo pristalica Navaljnog maloletnici, rekla je Godfroa.
Ostaje pitanje da li će zastrašivanje imafi efekta ili će se Kremlju vratiti kao bumerang. Niko ne zna koliko će masovni biti protestli ali ako budu, to je onda poruka vlasti da Navaljni ima podršku u Rusiji, dodala je ona.

Đukić je objasnio da je Navaljni “nesistemski opozicionar” koga je trovanje kvalifikovalo za lidera opozicije, i to onog koji je protiv Putina, koji ga direktno napada, kome je glavna tema korupcija u Rusiji, naročito ako se ima u vidu da životni standard u Rusiji već godinama pada.

Komentarišući zašto se Navaljni, koji je uhapšen odmah po sletanju u Moskvu, vratio u Rusiju iz Berlina gde je prebačen pošto mu je pozlilo na lokalnom letu u Sibiru, Godfroa je rekla da je Navaljni bio svestan da njegova poruka Rusima “Nemojte da se bojite” ne mođe da se iskaže sedeći u Berlinu.

Navaljni je bio svestan da bi mogao da zaboravi na sebe kao na vođu opozicije da je ostao u Berlinu, rekla je ona.

Navaljni je optužio Putina da je otrovao nervnim agensom novičokom, što Kremlj demantuje, a uhapšen je po dolasku u Rusiju zbog kršenja uslovne kazne.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar