Dr Ana Cvetanović, dr Miloš Miljković, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Hematoonkolog Miloš Miljković i specijalista internističke onkologije Ana Cvetanović gostovali su danas u emisiji "Među nama". Oni su istakli da onkološkim pacijentima treba kontinuitet u lečenju, što nije bilo moguće tokom pandemije koronavirusa, te su mnogi ostali bez adekvatnih terapija.

Zbog pandemije koronavirusa onkološki pacijenti ostali su u senci.  Odložena su brojna snimanja i operacije, a strah od virusa je pomerio preventivne preglede. U Srbiji je registrovano više od 49.000 malignih tumora, a rak je odneo 28.000 života.

Srbija je trenutno druga po stopi smrtnosti od malighnih oboljenja u Evropi, te se postavlja pitanje da li je zdravstveni sistem zakazao tokom korone.

„Možda postoji mnogo više neotkrivenih slučajeva. Dosta ljudi ne ide kod lekara na vreme ili uopšte, tako da ne znamo koji je stvaran broj“, kaže doktor Miljković i dodaje da je pitanje koje su terapije dostupne pacijentima i kada se primenjuju.

„Pandemija bez presedana predstavlja najveći izazov zdravstenih sistema u svetu. Onkološki pacijenti traže kontinuitet u lečenju, bez sumnje da ga u poslednje vreme nisu imali“, ističe doktorka Cvetanović.

Od kada je počela pandemija koronavirusa nije bilo moguće izvršiti potrebne dijagnostike i operacije, te globalni podaci pokazuju da je pandemija povećala mortalitet od karcinoma.

Od karcinoma dojke je povećana smrtnost za 15 odsto, od rektalnog 10 odsto, a od raka pluća pet odsto.

„Nije bilo moguće adekvatno lečiti onkološke pacijente, koji su se kasno javljali, uglavnom zbog straha“, objasnila je Cvetanović.

Na Zapadu je došlo do smanjenja pušenja, što je jedan od glavnih uzroka raka, podseća Miljković, što nije praksa koja je usvojena u Srbiji.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar