„Među nama“: Kazahstan na geopolitičkoj promaji

Emisije 13. jan. 202200:37
Podeli:

Iako je Kazahstan dobio novu vladu i premijera, predloženog od strane predsednika Tokajeva, kriza u Kazahstanu još uvek je glavna geopolitička tema u svetu a hapšenja učesnika u demonstracijama i dalje traju. O pitanju da li je Kazahstan sada na kraju ili početku krize večeras u emisiji "Među nama" govorio je novinar Željko Pantelić, koji se javio iz Italije, i politikolog Obrad Kesić.

Na pitanje – povodom svog teksta na portalu Nova.rs u kom opisuje situaciju u Kazahstanu kao „čorbu porodičnih, klanovskih, nacionalnih, regionalnih, kontinentalnih i planetarnih interesa“ – koliko mi uopšte možemo da shvatimo šta se to dešavalo u Kazahstanu, novinar Željko Pantelić odgovara:

„Možemo da gledamo kroz geopolitičke dimenzije, odnosno kroz odnose snaga na terenu, kao i kroz neke efekte nove ekonomije“.

On kaže da je sve počelo zbog povećanja cena gasa, energenata i struje, što je, prema njemu, bila posledica Kininog „zavrtanja slavine“ za rudnike kriptovaluta.

PROČITAJTE JOŠ:

"Zbog toga su se mnoge kompanije i mnogi 'rudnici' kriptovaluta preselili iz Kine u Kazahstan. Tamo su našli teritoriju gde je veoma jeftina energija i gde mogu da rade šta hoće jer mogu da korumpiraju lokalni establišment. To je onda proizvelo razne kolapse energetskog sistema što je posle dovelo do povećanja cene energije", objašnjava Pantelić i dodaje da je to bio okidač za čitav ovaj haos koji se stvorio.

Što se tiče stranih sila u kontekstu trenutne krize u Kazahstanu, politikolog Obrad Kesić zapaža da se ova kriza stavlja u kontekst već postojećih hladnih ratova.

"Amerika ima i posebne direktne interese u sektoru energetike. Američke firme su dosta prisutne u Kazahstanu i kada pričate sa američkim diplomatama ili političarima, Kazahstan ima jednu ulogu u njihovim odnosima i sa Rusijom i sa Kinom, koje su Amerikanci mislili da mogu da istisnu na neki način, do neke mere", kazao je Kesić.

On objašnjava da Amerika nije uspela da "istisne" Kinu i Rusiju toliko brzo kao što su mnogi u Vašingtonu želeli i da se nažalost sada u Americi ovo sve stavlja u kontekst već postojećih hladnih ratova između Amerike i Rusije s jedne strane i Amerike i Kine s druge strane.

"Zanimljivo je sada pratiti reakcije u Vašingtonu, pogotovu od strane američkih političara koji na ovo gledaju kao na neku priliku da podele Ruse i Kineze", dodao je politikolog.

Cele gostovanje možete pogledati ovde:

Bonus video: Sukobi na ulicama Kazahstana zbog povećanja cene goriva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar