Među nama: Govor mržnje kao obračun

Emisije 12. maj. 202120:24
Podeli:
Foto: Nova S

Zbog čega je govor mržnje toliko prisutan u našem društvu i grešimo li kad pomislimo da je postao mejnstrim u parlamentu, šta takvo ophođenje poslanika, političara, funkcionera, čak i pojedinih medija donosi, na ova i mnogo druga pitanja u emisiji “Među nama” govorile su izvšrna direktora Građanskih inicijativa, Maja Stojanović i članica Srpske stranke Zavetnici, Milica Đurđević.

Govoreći o sve češćem ispoljavanju govora mrženj u javnosti, Stojanović je rekla da je porazno što se godinama ništa ne menja, te da je svakog dana sve gore.

“Mi u svakom času imamo govor mržnje, na televizijama i novinama. On je uglavnom usmeren protiv različitih manjiskih grupa, Roma, Albanaca i pripadnika LGBT populacije. Čini mi se da to podgreva atmosferu u društvu da su ljudi podeljeni i da netrpeljivost raste, što je opasno za sve nas”, objašnjava Stojanović.

S druge strane, Milica Đuđrević navodi da se nije saglasna sa onim što je kazala Stojanović, navodeći da bi jasno trebalo praviti razliku između političkog ambijenta i stanja u društvu.

“Ne mislim da je to jednog trenutka postalo normalno. Mi danas, nažalost u parlamentu, imamo jednu vrstu jednoumlja. Govor mržnje je jedna fluidna stvar i mislim da mi moramo da otvorimo pitanje ko je taj koji utvrđuje šta je govor mržnje. Da li će to možda, u jednom trenutku, biti model za određene diktatorske režime da progone političke neistomišljenike i uskraćuje slobodu govora”, upitala je ona.

O čemu su još govorile gošće emisije “Među nama”, pogledajte u video prilogu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar