Politikolog Boban Stojanović ocenio je večeras da je pitanje cenzusa jedan od mehanizama koji Aleksandru Vučiću nije uspeo.

Govoreći o izjavi o funkcionera Milenka Jovanova o izbornom cenzusu da „narod traži da se poveća“, Stojanović je tu izjavu ocenio kao „sramotnu“.

„To je jedno sramotno korišćenje građana u propagandne svrhe“, rekao je Stojanović u emisiji „Među nama“ na TV Nova i dodao da običnog čoveka najviše muče zarada i inflacija, a ne pitanje cenzusa.

On je naveo da je 2020. godine bio protiv smanjivanja cenzusa jer je „svima bilo jasno zašto se izborni prag smanjuje“.

„To je bilo zbog bojkota. Trebalo je da neke političke subjekte izvuče na izbore taj snižen izborni prag. Međutim, niko nije ušao osim SPAS-a“, naveo je on.

Stojanović je rekao da izborni sistem osim tehničkih i taktičkih delovima ima i psihološki.

„Siguran sam da neke od tih izbornih lista ne bi išle same na izbore (2022.) da je cenzus ostao pet posto“, rekao je on.

On je istakao i da lista koju predvodi Vučić ide u širokim listama i da uvlače „potpune autsajdere poput Pokreta socijalista ili Pokreta ‘Snaga Srbije'“, za koje navodi da nikad „ne bi bili relevantni faktori niti bi mogli da uđu u parlament ni da je izborni prag 1,5 posto“.

Vladimir Pejić iz agencije „Faktor plus“ rekao je da je pitanje da li će uopšte doći do povećanja cenzusa.

„Kada pogledamo kako izgleda trenutna politička scena, mnogi imaju razloga da su prilično zainteresovani da li će cenzus biti povećan na pet posto, kao i da li će važiti cenzus za koalicije“, rekao je on i dodao da ne veruje da je Milenko Jovanov ovo slučajno izjavio.

On je ocenio i da se najveća borba vodi oko toga ko će ući u parlament pored nekoliko sigurnih lista.

***

BONUS VIDEO – Posle 10 godina, epilog slučaja Nuba invest