Foto: Newsmax Adria

Leto nam neće doneti samo novo ustavno uređenje već i novi Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Ta operacija je izgleda tajna. Iako je javna rasprava u toku Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja u "Pregledu dana" tvrdi da je ona navodna i da se Zakon o referendumu menja sa čudnim ciljem.

Na pitanje zašto osporava javnu raspravu, ona navodi više razloga.

„Kada govorimo o procesu koje vodi Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ono je praktično početkom jula objavilo tekst Nacrta zakona i oročila tu tzv. javnu raspravu do 29. jula, a jedini pisani prilozi koje ministarstvo prima su daleko od javne rasprave kako ona treba da izgleda“, ukazala je Mandićeva.

Prema njenim rečima, Skupština koja treba da usvoji taj zakon nije u redovnom zasedanju, ono je završeno, a tokom jula meseca ne bi trebalo da se usvajaju ovako važni zakoni.

Ona je pdsetila da se Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi usvaja sa posebnom većinom, odnosno sa većinom svih narodnih poslanika.

Upitana zašto se to sada usvaja taj zakon, da li zbog ustavnih promena koje nas očekuju ili zbog Rio Tinta, Mandićeva je rekla da se iz teksta koji je ponuđen čini da se radi i o jednom i o drugom.

„Možda se čini da je ovaj prvi razlog malo važniji jer je proces promene Ustava u toku i taj proces se mora okončati obaveznim referenudmom. Mi imamo potpuno zastareo Zakon o referendumu iz 1994. godine koji nije usklađen sa našim Ustavom i moramo ga promeniti“, naglasila je ona.

Celokupno gostovanje Sofije mandić u „Pregledu dana“ možete pogledati u video prilogu:

Komentari

Svi komentari (0)