Mališić: Ne vidim ko će nas ovakve primiti u Evropu

Emisije 30. sep. 202108:23 > 13:15
Podeli:

“Nama je društvo uništeno. Mi nemamo institucije, one kontrolne su ugašene, a civilni sektor je gurnut na marginu. Mi ne pokazujemo da želimo napredak u vladavini prava, odnosi u regionu su nikada gori. Ne vidim na osnovu čega bi neko bio entuzijastičan da primi Zapadni Balkan u Evropsku uniju”, rekla je u emisiji “Probudi se” zamenica glavnog i odgovornog urednika nedeljnika NIN, Vesna Mališić.

Govoreći o situaciji u zemlji, Mališić je rekla da najstrašnije to što je nama celo društvo uništeno.

“Uništen je civilni sektor, gurnut je na marginu. Kontrolne instuticije su ugašene. Mi sad imamo jednu autoritarnu vlast naspram koje bismo mi hteli da formiramo drugog lidera. To je, po mom mišljenju zamka. Na opozicionoj sceni vi imate opoziciju koju je Vučić stvorio, stimulisao, pripitomio. Imate i ovu pravu, gde su desničari, centristi, levičari. Međutim, ono što nema u Srbiji su jake demokratske snage. Demokratski kapacitet je veoma slab, zato što je taj autoritarni mehanizam obeshrabrio ljude da idu nekim normalnim demokratskim putem, već traže prečice koje su uvek u nekoj vrsti autoritarnosti”, podvlači ona.

Komentarišući navode britanske agencije Rojters da nema evropske perspektive, Mališić je kazala da je u pitanju signal koji u kazuju kakva je atmosfera u Evropskoj uniji povodom onoga što se dešava na Balkanu.

“Mi ne ulivamo poverenje da smo region koji će da se stabilizuje. Mi aposlutno sporo napredujemo. Mi ne pokazujemo da želimo napredak u vladavini prava, odnosi u regionu su nikada gori. Ne vidim na osnovu čega bi neko bio entuzijastičan da primi Zapadni Balkan sa toliko problema i bez želje da te probleme reši”, navodi ona.

Mališić kaže da EU procenjuje atmosferu i situaciju na terenu, te da od nas zavisi brzina koliko ćemo brzo pristupiti toj zajednici.

“Mi se nadamo da će se promeniti neki klasteri, da će biti drugačija metodologija, takva da će nas ovako ‘musave’ primiti u Evropu. Mislim da to EU neće učiniti, što zbog sopstvenih iskustava, što zbog pritiska na nas da se uljudimo i civilizujemo, da postanemo normalne zemlje”, objašnjava ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar