Macura i Pavlović: Netačne informacije razlog za nedobijanje subvencije za stan

Emisije 03. avg 202221:11
Podeli:
Foto: Video/Nova.rs

Uredba o subvencionisanju kupovine prvog stana za mame koje su rodile decu u 2022. godini, po svemu sudeći nije dobro uređena. U prilog tome govori veliki broj odbijenih zahteva zbog proceduralne greške, odnosno neusklađenih odredbi što veliki broj mladih parova, koji su računali na pomoć države, skupo košta. Među njima je i Marina Pavlović iz Novog Sada čiji je zahtev za subveniciju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja odbilo. Ona je, zajedno sa Tatjanom Macurom iz Udruženja "Mame su zakon", bila gost emisije "Među nama".

Marina Pavlović iz Novog Sada je ispričala svoje iskustvo i kako je izgledala procedura konkurisanja pri kupovini prve nekretnine.

„Bilo je to sve dosta zamorno sa dvomesečnom bebom. Uredba je doneta krajem februara i to nas je nekako ohrabrilo da se odlučimo da kupimo stan, pošto smo do tada bili podstanari“, ispričala je ona, dodajući da nije bilo te Uredbe oni nikada ne bi ni kupili stan, jer ova subvencija dosta znači.

Govoreći o samoj proceduri, Pavlović je naglasila da je prvo bilo teško saznati u koju službu treba otići i saznati koja su sve dokumenta potrebna.

Nakon što je dobila spisak dokumenata koje treba popuniti, krenula je sa bebom po tri, četiri sata skupljajući čak 27 dokumenata.

Međutim u sred tog prikupljanja, iz Ministarstva je došla informacija o dopuni dokumenata, rekla je ona, dodajući da su ih sve te uplatnice i takse u MUP-u, Katastru i drugim ustanovama koštale skoro 10.000 dinara, iako su im rekli da je to sve besplatno.

Upitana zašto ih je MInistarstvo odbilo, Pavlović je navela da je, nakon predaje potrebnih dokumenta, pozvala Gradsku upravu gde su joj rekli da je odbijena.

Problem nastaje, prema rečima Tatjane Macure, u komunikaciji između lokalne samouprave, potencijalnih korisnika subvencije prilikom kupovine nekretnine i same države.

"Česta situacija je da na terenu lokalne samouprave, koje bi trebalo da daju prve informacije, da ih nemaju ili ih sami tumače tako da može biti naneta šteta onima koji konkurišu za ovu vrstu subvencija", objasnila je ona.

U ovom slučaju, upravo zbog toga što je Marina Pavlović imala ugovor o kupoprodaji, a ne predugovor sa prodavcem stana u stvari je odbijena, to je suština problema, navela je Macura.

Pogledajte ceo prilog u emisiji "Među nama":

.

 

Komentari

Vaš komentar