Nemanja Rujević i Ljubinka Milinčić, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Nemanja Rujević i Ljubinka Milinčić Foto: Nova S

Ljubinka Milinčić glavna urednica Sputnjika Srbija i Nemanja Rujević novinar DW bili su gosti večerašnje emisije "Među nama" i a razgovarali su o tome šta donosi Vučićev odlazak u Rusiju?

Koliko je ovaj odlazak predsednika Srbije u Rusiju drugačiji, kada Kremlj dočekuje Vučića kao savetnika Srbije i kako na sve to gleda Nemačka, neka su od pitanja za goste emisije „Među nama“.

Rujević se na početku emisije osvrnuo na sastav nove vlade Nemačke i to kako će se odraziti na Srbiju, kao i da li već danas može da se razgovara o tome.

„Može, mogli smo i ranije. U poslednjem broju Vremena sam pisao da Analena Berbok koja je bila kandidat Zelenih, preuzima resor spoljnih poslova i to je danas potvrđeno. Ona i njena stranka, zagrizli su za tom funkcijom, i ima šanse da postane jaka ministarka spoljnih poslova. Zašto, pa zato što su u pitanju tri partije u vladi, relativno jedanke, što se vidi po broju ministarstava, i onda njoj politiku neće diktirati kancelar. Odgovor na pitanje šta će se desiti sa ovim regionom i Srbijom je – pa ništa, ništa se neće promeniti, niti novo destiti, ali Zeleni bi mogli da budu oštriji prema vlastima u Srbiji. Oni su i iz pozicije opozicije bili oštriji i u ktirikama manjka demokratije“, rekao je između ostalog Rujević.

On je dodao da je Vila von Kramon često komentarisala manjak demokratije u Srbiji, ali da to nikada nismo čuli od Anakene Berbok, jer se ona nije bavila Balkanom, već uglavnom zelenom agendom.

Komentarišući ponovni susret između Vučića i Putina, kao i jednu od glavnih tema, cenu gasa, Milinčić je rekla da je do sada glavna formula za izračunavanje cene gasa bila cena nafte.

„Međutim, cena nafte se tokom godine menja, pa je  uvek na kraju neko nezadovoljan. Gas se ne menja. Na početku godine se odredi cena na osnovu nafte i plaćate isto tokom cele godine. A onda cena nafte padne i vi ste nezadovoljni, jer plaćate skuplje. Kad cena skoči, nekome je krivo što ne prodaje gas skuplje. Kažu da će se ove godine preći na neku kombinovanu cenu. Ali, u svakoj ceni gasa, oduvek je tako bilo, i politika igra važnu ulogu. Nekad se govorilo da je gas oružje. Mislim da Rusija ne koristi gas kao oružje, jer vrlo je važan mir, da bi mogla normalno da se razvija i da radi, ali da će u ovom slučaju to imati neku prijateljsku komponentnu, to sigurno“ kazala je gošća emisije „Međi nama“ i dodala da su uvek postojale zemlje koje su gas plaćale više i one koje su plaćale manje.

O čemu su još govorili gosti emisije „Među nama“ pogledajte u video prilogu:

BONUS VIDEO: Najava Novine NOVA za 25. novembar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar