Čemu služi Lekarska komora Srbije?

Emisije 29. jul. 202121:23
Podeli:
Foto: Nova S

Lekarska komora Srbije ne sankcioniše svoje članove čak ni kada tamnoputu studentkinju doktorka iz Kliničkog centra Vojvodine nazove crnom kravom i kada profesor Nestorović iznosi neproverene informacije u vezi sa koronavirusom. Iz Komore poručuju da se Etički odbor nije sastao godinu dana zbog epidemiološke situacije.

Nakon rasističkih uvreda na račun studentkinje iz Novog Sada, doktorka Kliničkog centra Vojvodine vraćena je na posao. Iako je Etički odbor Lekarske komore Srbije osudio diskriminaciju, predmet je vraćen Kliničkom centru na postupanje.

„Lekarska komora se bavi strukom, doduše poštovanjem zakona pa s obzirom da ovde imamo nešto što je na rasnoj osnovi svakako je trebalo biti izrečena neka bar opomena“, smatra dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

Ovo nije jedini slučaj nereagovanja Lekarske komore. Podsetimo, u aprilu prošle godine Komori je grupa profesora Medicinskog fakulteta uputila dopis da javno izrazi zabrinutost zbog medijskih istupa profesora Nestorovića. Tada se Komora oglasila, međutim iz saopštenja nije najjasnije da li se Nestorovićevi istupi tumače kao prekršen kodeks ili ne.

„U tom smislu apelujemo i na kolege, da u javnim nastupima prilagode svoje izjave na takav način da, poštujući struku, budu razumljivi građanima i nikako ne unose dodatni nemir ili sumnju u opravdanost medicinskog postupanja komentarišući rezultate istraživanja koja još uvek nisu prihvaćena od strane struke“, navela je Lekarska komora Srbije.

„Komora je morala da reaguje tako da ustanovi da prof. Nestorović više ne zastupa principe klasične medicine, da govori suprotno od onoga za šta postoje naučni dokazi, da mu oduzme licencu za rad“, kaže Rade Panić.

Ni posle 12 meseci Etički odbor Komore nije se sastao kako bi razmotrio pritužbe na račun bivšeg člana Kriznog štaba, kako kažu, zbog pandemije, a u odgovoru našoj redakciji, Lekarska komora Srbije navela je da nije u mogućnosti ove nedelje da nam obezbedi sagovornika.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Nemanje Vidića možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar