Milena Lazarević Foto: Newsmax Adria

Govoreći o poseti predsednice Evropske komisije Ursule Von der Lajen Beogradu, ali i o tekstu EU Observera u kome se spekuliše da EU razmatra ponovno uvođenje viza za Srbiju i Albaniju, programska direktorka Centra za evropske politike Milena Lazarević rekla je u "Pregledu dana" Njuzmax Adria da Evropa sigurno nije digla ruke od ovog regiona, ali da ne može da nudi perspektivu članstva u atmosferi stalnih tenzija.

„Ideja ove posete jeste bila da se govori o novim projektima, ekonomiji, investicijama i tim konstruktivnim temama u odnosima između Evropske unije i državama Zapadnog Balkana. Činjenica da se ova kriza desila baš sada, slučajno ili ne, kada je planirana ova poseta potpuno je pomerila fokus na političke teme. To u celoj toj nesrećnoj situaciji, ako možemo da nađemo jednu potitivnu stvar jeste da je ona nedvosmisleno ponovila tu evropsku perspektivu Zapadnog Balkana“, rekla je Lazarević.

Problem je, kako dodaje, što ta evropska perspektiva nije dovoljno konkretna, nije dovoljno na vidiku, nije dovoljno bliska čak ni onoga što zovemo klasičnim političkim ciklusom.

„Ipak, ne bih rekla da je EU digla ruke od ovog regiona, ona ne sme da digne ruke i u poslednjih nekoliko godina se stalno spominje ta problematika uticaja neevropskih, nedemokrtaskih aktera u regionu zato što EU nije dovoljno prisutna. Mislim da EU i njene države članice traže nova rešenja i nove načine da se proces podstakne i da se podstaknu reforme. Ono što jeste problem je to što oni ne mogu da nude perspektivu ukoliko imamo stalno tenzije između zemalja i ukoliko nemamo napredak u reformama“, zaključila je Lazarević.

Opširinije pogledajte u sledećem video prilogu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar