Foto: Nova S

Zašto mladi u tolikom broju napuštaju Srbiju, da li je to zbog nezaposlenosti ili uslova u kojima rade, da li Srbija misli na svoje mlade, i zašto ne misli ako ne misli, pitanja su o kojima je novinarka Rada Đurić u emisiji "Među nama razgovarala" upravo sa mladim ljudima, Đorđem Kristićem i Lukom Đerićem, koji su se našli u zajedničkom poslu i sada prodaju francuske prženice za doručak u Beogradu, a gost je bio i Stefan Đorđević iz Krovne organizacije mladih Srbije.

Odgovarajući na pitanje zašto mladi odlaze iz Srbije, Đorđević je ocenio da su nam prvom mestu razloga i izazova sa kojima se mladi suočavaju, nezaposlenost ali i položaj na tržištu rada.

„Činjenica da jako veliki broj ljudi teško dolazi do posla, ali i još važnije, činjenica koja se često zaboravlja, jeste kakvi su ti poslovi, da li daju puna radna prava i da li omogućavaju dostojanstven i kvalitetan život. Takođe, to je odnos tržišta rada i obrazovanja. Evidentno je da ne postoji usklađenost između tržišta rada i obrazovnih profila koje školujemo, pa onda mladi završavaju fakultete i budu suočeni sa tim da ne postoji potreba na tržištu rada za tom radnom snagom“, rekao je između ostalog Đorđević.

Komentari

Svi komentari (0)