Kraljica Elizabeta prvi put slavi rođendan bez princa Filipa

Emisije 12. jun. 202109:56 > 11:39
Podeli:
Foto printscreen Nova S

U Velikoj Britaniji danas se proslavlja službeni rođendan kraljice Elizabete, ali zbog pandemije i nedavne smrti princa Filipa, ove godine neće biti tradiconalne i grandiozne vojne parade. O tome kakva je atmosfera u Londonu na dan proslave kraljičinog rođendana, u emisiji “Probudi se” govori je Siniša Ljepojević, novinar i spoljnopolitički komentator.

Ljepojević je objasnio zbog čega kraljičin rođendan proslavlja dva puta, ističući da postoji tradicija da se kao zvanični rođendan monarha obeležava dan kad je krunisan.

“Dugo postoji ta tradicija, a početkom 20. veka je ona postala i pravilo. Verovatno je razlog tome to što Velika Britanija ne proslavlja Dan državnosti i onda se taj zvanični rođendan monarha proslavlja na taj način. Stvarni rođendan monarha, u ovom slučaju kraljice Elizabete koji je 21. aprila, se ne obeležava se, već to kraljica proslavlja privatno”, objašnjava on i podseća da je ovo prvi rođendan koji Elizabeta proslavlja bez svog muža, princa Filipa.

“Ove godine će u pratnji kraljice biti princ Edvard, koji je njen najbliži rođak, koji ima titulu vojvode o Kenta. Tu će biti i Škotska garda, jer i sam princ njen deo”, ističe Ljepojević. 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar