Kovid sertifikat MIlena- Sertifikati za "internu" upotrebu, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Foto: Nova S

Srbija još uvek nije uskladila kovid sertifikate sa onima kakvi važe u zemljama Evropske unije, pa je samim tim putovanje dodatno otežano za naše građane. Iako je dokumentacija za usklađivanje predata početkom leta iz evropske komisije još nema odgovora, ali ministarka turizma odgovor očekuje uskoro.

Novinar: Milena Prodanović

Digitalna kovid potvrda koju sada koristi 27 zemalja, članica EU važi za još 16 zemalja trećeg sveta, među kojim ajoš uvek nema Srbije. Mnoge zemlje ipak priznaju srpske sertifikate za ulazak u zemlju.

„Nije problem da prođete granicu sa ti sertifikatom, ali mnogi hoteli, restoranii, galerije insitiraju na kompletnom dokumentu, pa je preporuka da se ima hard kopi, u stvari odstampana verzija sertifikata uz taj elektronski koji je sačuvan na nekom od uređaja“, kaže  Aleksandar Seničić iz YUTA.

Srbija je zahtev za usaglašavanje sertifikata sa EU i kompletnu dokumentaciju predala početkom leta, pa se odgovor očekuje najkasnije do kraja meseca.

„Mi ćemo biti kompatibilni i ta aplikacija će moći da pročita i naš zeleni sertifikat. Sada je moguće sa QR kodom, jer je EU napravila svoju aplikaciju i mi ćemo vrlo brzo biti kompatibilni. Kancelarija za IT radi na tome i mislim da je pitanje dana“, kaže ministarka turizma Tatjana Matić.

Ipak problem na koji bi građani mogli naići i pored usaglašavanja sertifikata je da će čitač QR koda zabraniti prolaz, ako je vakcina primljena pre šest meseci.

„Postoje određeni uslovi zdravstvene prirode koje je Evropska unija propisala. Dakle, moraju voditi računa o isteku svog sertifikata, odnosno o datumu kada su se poslednji put vakcinisali, jer je posle 6 meseci ja mislim nevažeći sertifikat“, rekla je ministarka turizma Tatjana Matić.

To znači da će svako biti u obavezi da primi i treću dozu, ukoliko želi da putuje. Za one kojima je i treća doza na isteku roka od 6 meseci još uvek ne postoji rešenje.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

 

Komentari

Svi komentari (0)