Šta kažu ugostitelji o kovid propusnicama, a šta pravnici

Emisije 25. okt. 202121:46
Podeli:
Foto:Nova S

U svim gradovima Srbije se sa velikom pažnjom posmatrao početak primene kovid propusnica, a od večeras počinje i kažnjavanje za sve one koji ne poštuju ovu odluku. Dušan Žugić iz Udruženja ugostitelja Esnaf kaže da su ove mere protivustavne i potpune paušalno i nezakonski donete, dok Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava navodi da propusnice kao mera nisu neustavne.

Dušan Žugić u emisiji „Među nama“ na TV Nova S smatra da kovid propusnice moraju da se povuku i dodaje da ugostitelji nisu obučeni, a ni u stanju da proveravaju ovu meru.

On kaže da ugostitelji nemaju, kako tvrdi, odgovarajuću opremu za skeniranje QR koda na telefonima.

Predstavnik Udruženja ugostitelja Esnaf tvrdi i da niko nije dužan da neovlašćenoj osobi otkriva svoje lične podatke ili zdravstveno stanje.

„Postoji zakon u Srbiji koji se odnosi na zaštitu privatnosti i zaštiti pacijenata, niko nije dužan da neovlašćenoj osobi otkriva svoje zdravstveno stanje, čak ni lične podatke. Mi smo samo usmeno preko medija dobili informacije da smo mi ti koji ćemo legitimisati te gosti, za koje nemamo ovlašćenje. Ima zakon ko može da legitimiše, a ko ne“, rekao je Žugić.

Predstavnik pravnog tima Esnafa, Nemanja Kovačević, kaže da je nesporno da je Ustavom zagarantovana sloboda kretanja i da ona može da se uskrati u pojedinim situacijama, ali samo isključivo na osnovu zakona.

„A mi ovde govorimo o vladinoj uredbi i to samo za određene vrste objekata i određeno vreme, tu se otvara čitav niz drugih pitanja“, rekao je Kovačević.

Vladica Ilić: Propusnice nisu neustavne

Vladica Ilić, pravnik Beogradskog centra za ljudska prava, ističe u „Među nama“ da kovid propusnice kao mera nisu neustavne, te da su one čak i jedna od obaveza države.

„Trebalo je davno da se uvedu pre prethodnog vikenda. To je jedna protivepidemijska mera koja je uvedena u drugim zemljama i ona dovodi do nekog razlikovanja u tretmanu, nešto što može pravno da se okarakteriše kao mešanje u neka prava, kao neko ograničavanje slobode kretanja, donekle i slobode preduzetništva. Ustav sam kaže da to pravo može da se ograniči i da država može da se u to pravo meša, ako je to neophodno radi zaštite zdravlja ljudi“, rekao je Ilić.

Dodaje da kod tih organičenja treba da se ispune određeni principi, kao sto je da forma i ograničenje bude u skladu sa Ustavom, da mora biti u formi zakona i da to ograničenje mora da bude neophodno i proporcionalno.

„Postoje neka druga ljudska prava za koje država ima pozitivne obaveze kao što je epidemija. Mi zaboravljamn da imamo situacija sa smrtonosnom zaraznom bolešću, država ima aktivnu obavezu“, rekao je Ilić.

Pogledajte celo gostovanje:

Bonus video – Procedura kontrolisanja kovid propusnica

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar