Kovačić: Ako bi Odesa pala u ruske ruke kontrolisali bi izvoz žita i hrane

Emisije 19. maj. 202223:10
Podeli:
Foto: Nova S

Andrej Ivanji, urednik portala nedeljnika Vreme i Jovan Kovačić, osnivač organizacije Ist vest bridž i nekadašnji dopisnik Rojtersa bili su današnji gosti emisije "Među nama" sa kojima je novinarka Maja Nikolić razgovarala o razlozima zbog kojih nema mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine.

Ivanji je ocenio da niti je Rusija pobedila, niti je Ukrajina izgubila, zbog čega misli da nema osnova da se pregovara.

„Kako se rat odmicao, tako je Rusija sve brutalnije napadala. Kako se u nekom trenutku prepoznala neka taktika da je mnogo jednostavnije kontrolisati neke teritorije ako nema stanovništvo koje je neprijateljski nastrojeno. Znači bombarduj po civilnoj infrastrukturi, da odu ljudi, kada zauzmeš biće ti mnogo lakše. Prosto, zahtevi i ukrajinske i ruske strane bili su sve čvršći. Sa ukrajinske strane sad čujemo da nema pregovora dok su delovi ukrajinske teritorije okupirani i ako je suditi po zapadnim izveštajima, Rusiji ne ide naročito dobro u tom ukrajinskom ratu“, naveo je Ivanji.

Dodao je i da što se tiče ruske strane, Putin mora nešto da završi da bi mogao da proglasi pobedu, pa da onda sa nečim pregovara.

"To je već dosta dugo jasno da bi to trebalo da bude kopneni koridor koji bi trebalo da poveze Donbas i Luganjsk sa Krimom, da se Ukrajina odseče od Azovskog i Crnog mora, da se posle Marijupolja, posle toga doći na red i Odesa. Time Ukrajina postaje nefunkcionalna i ako Rusija to ostvari, onda bi Moskva rekla da može da pregovara, ali je to za Ukrajinu neprihvatljivo. Bojim se da će ovo biti jedan sukob koji će u različitim formama trajati veoma dugo", rekao je Ivanji.

Kovačić je naveo da nema šanse da se dogode neki razgovori, naročito ako krenu Rusi na Odesu.

"To popriličan deo sveta ne sme da dozvoli jer zaboravljamo da je Ukrajina žitnica, i po ozbiljnim proračunima, kada bi Odesa pala u ruske ruke, onda bi oni kontrolisali izvoz žita i hrane i smatra se da bi jedan veliki deo sveta bio jako gladan zbog toga. Napad na Odesu mislim da bi eskalirao rat na potpuno jedan ozbiljniji, gori i teži nivo nego što je sada", kaže Kovačić.

BONUS VIDEO: Rusi uhvatili doktorku koja je snimala sve užase rata u Ukrajini

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar