Foto: Nova S

Nakon višemesečnog najavljivanja, kovid propusnice konačno stižu i sa sobom donose brojne nedoumice, ali i proteste. Vlada opominje, od sutra uveče počinje kontrola, a od ponedeljka i novčano kažnjavanje onih, koji se ne pridržavaju novih pravila.

Novinar: Nemanja Vidić

I danas preko 7.000 zaraženih, ali na sreću imamo nove mere – uvedene su kovid propusnice. Njih ćemo koristiti od subote i to kada želimo da ostanemo duže u gradu, preciznije od 22 do sat iza ponoći, a njihovu kontrolu sprovodiće komunalni milicajci.

„Prava stvar“, „Nemaju smisla jer svakako narod koji se kreće do 10 sati isti je onaj koji će se kretati i posle 10 sati“, „Zašto od 10 sati kovid propusnica, interesuje me?“, rekli su neki od anketiranih građana Novog Pazara.

„Mera koju treba struka da kaže, a ne vlast“,  „Nema svrhe, do 10 pa prekid, pa isteraj ove pa pusti one, nešto nije. Počeli su, ali kao da nisu“, „Prvo moram da kažem da omladina mora da izlazi, ali nisu ni disciplonovani i mere nisu konkretne. Neće to uroditi plodom“, „Ovo nisu nikakve mere, gore je što bi iko mogao da zamisli“, „Šta može za par sati, ko to sedi u kafani, nema to veze. Treba da pratite šta radi svet“, neki su od odgovora anketiranih Beograđana.

A u svetu protestuju, pa protestuju i kod nas. Oko 300 nezadovoljnih građana okupilo se u Beogradu i Nišu predvođeni desničarskim pokretima Gavrilo Princip, Živim za Srbiju. Sa druge strane, nezadovoljni su i ugostitelji koji su najavili da će ignorisati mere.

„Da radimo kao i do sada, da se ne osvrćemo na to i da imamo iza sebe pravni tim koji može da obara ovako na prečac donesene odluke“, rekao je Ivan Petek iz Udruženja ugostitelja Esnaf.

Iako se medicinski deo Kriznog štaba zalagao za zatvaranje praktično svih objekata nakon 17 časova, kao i zabranu javnog okupljanja iznad pet osoba, prevagu je očigledno ponovo odneo politički deo.

„Moram da komentarišem da su ove mere je trebalo da budu donete još u julu. Nisam zadovoljan, ne jer sam nezadovoljan kao čovek nego jednostavno što sam tužan i ne mislim da će ove mere biti dovoljne“, kaže epidemiolog dr Predrag Kon.

Epidemiolog Zoran Radovanović govori da je Srbija jedna od zemlja gde se mere najmanje poštuju i smatra da ovako zamišljene kovid propusnice gotovo da neće ni imati efekta na epidemiološku sliku.

Prema njegovom mišljenju, s jedne strane kovid propusnice morale su da budu obuhvatnije, da se odnose na sva okupljanja bez obzira na doba dana, a onda uz njih je morao da ide čitav paket mera.

Deo struke ocenjuje da su ove mere samo uvod u one restriktivnije, poput prelaska nastave na onlajn i skraćenje radnog vremena.

Pogledajte prilog iz emisije „Pregled dana“ Newsmax Adria:

Komentari

Svi komentari (0)