Korać: Bio sam zamoljen da kažem da je Milošević uhapšen

Emisije 31. mar. 202122:43 > 22:56
Podeli:
Žarko Korać
Žarko Korać Foto: Nova S

Na današnji dan 2001. godine uhapšen je Slobodan Milošević, nepunih šest meseci nakon što je okončana njegova vladavina. Dvadeset godina kasnije, ima li uopšte mesta za pitanje da li je on bio spasitelj naroda, kako ga je video deo građana, ili je bio istorijska greška, u emisiji “Među nama” govore novinar Aleksandar Timofejev i bivši potpredsednik Vlade Žarko Korać.

Timofejev kaže da mlađe generacije ne znaju mnogo o Miloševiću, ali bi trebalo da se upute kako bi znali na koji način je taj čovek uticao na živote njihovih roditelja.

“Moja supruga i ja smo bili rešili – dok Slobodan Milošević bude na vlasti mi nećemo imati decu zato što nećemo da budemo u situaciji da našoj deci možemo da priuštimo manje nego što su nama naši roditelji”, kaže i dodaje da je njegova starija ćerka rođena 2003. godine.

Korać smatra da je u Srbiji “urađen jedan monumentalan napor da se opere taj deo istorije i to sad kači i Miloševića, koji je glavni vinovnik tragedije u kojoj se našla bivša Jugoslavija”.

“Razlog je banalan. Danas su na vlasti ljudi koji su devedesetih bili mladi i na vlasti”, kaže Korać.

Povezane vesti:

On tvrdi da je Milošević bio kukavica.

“On je bio odgovoran, on je donosio sve odluke. Dobijao je u početku izbore sa velikom većinom glasova”, kaže.

Ponovio je da se sada dešava revizija istorije i ocenio da “većina mladih uči jednu nakaradnu istoriju”.

Podseća da je Milošević označen kao nalogodavac ubistva Ivana Stambolića.

“U presudi ubicama Ivana Stambolića piše da su nalog za ubistvo dali Slobodan Milošević i njegova žena. To ne kažem ja, to piše u presudi ljudima koji su osuđeni na maksimalne robije. Znači on je odgovoran za smrt i sad ispada da je on nekakva nesrećna žrtva Zapada”, kaže i dodaje:

“Nije on nikakva nesrećna žrtva, on je odgovoran za jednu užasnu politiku.”

Timofejev priča da je njemu u noći kada je uhapšen Milošević, od pouzdanih izvora iz tadašnje vlasti, javljeno da je Milošević uhapšen i da ga sprovode džipovima u Palatu pravde. On je, kaže, nakon toga je otišao do Palate pravde, ali Miloševića tamo nije bio.

Foto: Nova S

„Taj izvor sam bio ja. Ja sam bio zamoljen da svim novinarima koji zovu to kažem, jer se Đinđić bojao da će u toj masi novinara, crvenih beretki, pijanih ljudi, neko biti ubijen, da će doći do neke tragedije. I rekli su ‘Molim te, ko god da te zove, reci da idemo u Palatu pravde’”, rekao je Korać.

Timofejev kaže da su se “svi primili” i potrčali u Palatu pravde.

“I stvarno su se pojavili džipovi sa zatamnjenim staklima i mi nismo znali šta je. Međutim, vrlo brzo se pojavila slika Miloševića na vratima”, objašnjava kako se kasnije saznalo da je Milošević i dalje u kući….

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar