Dr Georgios Konstantinidis, predsednik udruženja pedijatara, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Dr Georgios Konstantinidis Foto: Newsmax Adria

Vraća li se virus koji izaziva dečju paralizu, da li vakcinisati decu posebno ugroženu od kovida i zašto su neke majke odbile besplatne testove na spinalnu mišićnu atrofiju u emisiji "Pregled dana" govori predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis.

Komentarišući podatak da 10 odsto dece u Srbiji nije vakcinisano protiv virusa koji izaziva dečju paralizu, Konstantinidis je rekao da prema podacima sa kojima on raspolaže, a poslednji su za 2020. godinu sa „Batuta“, protiv tog virusa kompletno je vakcinisano 91,7 odsto dece.

Međutim, problem nastaje kada se pogleda procenat revakcinisane dece koji je značajno manji, odnosno kako se ta revakcinacija ponavlja tako postotak opada.

Prema njegovim rečima, dečja paraliza je sada na neki način postala interesantna i u stručnim krugovima vezano sa ovim dešavanjima u Ukrajini.

Naime, jedan od strahova koje su imale zemlje sa izbeglicama iz Ukrajine je da će deca doneti hipotetično taj virus, imajući u vidu da je i pre rata u Ukrajini postojao poliovirus jer dosta dece nije bilo vakcinisano.

Upitan da prokomentariše listu obaveznih vakcina za decu, Konstantinidis je rekao da mi imamo definisano zakonom da se dete ne može upisati u predškolsko i školu ako nije redovno vakvcinisano ali se to prenebegava.

„najčešće se oslobađaju zbog privremene bolesti i vakcinacija se odlaže do besvesti, ali na žalost dešava se da savesni vaspitaci i lekari prijave prekršaj. Neki roditelji plate kaznu, neki ne plate i tuže se i čak dobijaju presude od Apelacionog suda što treba da zabrinjava. To su sve načini na koji se izbegava vakcinacija i krši zakon“, ukazao je on,

Upitan da li ga zabrinjava podatak da su neke majke koje su se skoro porodile odbile besplatne testove za decu na SMA, on kaže da sve češće protest protiv društva počinje da bude ispoljavan kroz odnos prema detetu.

„Ljudi tu sebi daju mnogo više prava jer – bože moj, to je moje dete i ne želim da neko eksperimentiše na mom detetu iako se radi o proverenoj metodi“, istakao je Konstantinidis.

Pogledajte celokupno gostovanje prof. dr Georgiosa Konstantinidisa u emisiji „Pregled dana“:

Komentari

Svi komentari (0)