Kada iskoristite ambalažu bilo kog proizvoda van kuće da li je odložite na neko adekvatno mesto, na primer u džep ili u torbu ili ste u potrazi za kontejnerom? U jednom beogradskom naselju stanari su se požalili da su kante retko prazne a onda se dogodila jedna krajnje neobična situacija. U naselju Braća Jerković na beogradskoj opštini Voždovac u blizini jednog parkića za decu čas ima kante, čas nema kante. Da li su se to nadležne službe povele sada već čuvenom logikom "nema kanti, nema ni đubreta", aktuelnog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića?

Meštani ovog dela Beograda su se obratili nadležnim institucijama da su im kante bile prepune a evo kako su ih oni zapravo odneli.

– Nestalo nam je desetak kanti za smeće u zadnjih nedelju dana a više puta smo se obraćali JKP „Gradko zelenilo“ sa molbom da češće dolaze i da nam odnose smeće iz parkova. Oni su nam odgovoril da na žalost parkovi između zgrada su nižeg prioriteta i da tu mogu da izlaze jednom u par meseci. Stanari su se više puta organizovali samostalno, skupljali su smeće i odnosili ga. Kada ima više smeća mi smo pisali njima, kako bi oni izašli za par dana i sredili park. Kako se ovo prolongiralo i kako smo ovako funkcionisali godinama, nedavno smo se obratili i Ivani Tomić, predsednici opštine Voždovac, pošto je ona pokrenula na svojoj fejsbuk strani neku priču o čišćenju parkova. Nakon što smo se njoj obratili nije prošlo ni par dana a sve kante su nestale iz parka – kaže za jutarnji program „Probudi se“ Miloš Runjo, građanin Voždovca i dodaje da je najgore što JKP „Gradsko zelenilo“ misli da su ovako rešili problem i da su prebacili svoju odgovornost na meštane ovog kraja.

Miloš Runjo
Miloš Runjo

– Zapravo su napravili mini deponiju u parku i onda su neodgovorni građani počeli da smeće ubacuju u žardinjere, saksije i da nalaze neka alternativna rešenja – kaže Runjo.

Postavlja se pitanje da li su nadležni mislili da je u redu da se oslanjaju na ideju da će ljudi svojim kućnim vaspitanjem đubre koje naprave ponesti sa sobom i skloniti iz parka.

– Na žalost jedan deo sugrađana se edukovao da ubacuje to smeće u kante ili makar pored kante što je bilo mnogo lakše rešenje za pokupiti i odneti a sada posle ove akcije nadležnih sve će biti razbacano svuda po kraju. Javnost mora da vidi kako se rešavaju problemi građana na opštini Voždovac i to dokazuju ove mini deponije u našem parku – zaključuje Runjo u jutarnjem programu „Probudi se“.

Podsećamo da su nadležni već reagovali na ovu temu i to lično Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda. Kada su mu rekli da ima problema sa smećem i sa neispražnjenim korpama on je poručio da neće biti više korpa pa neće biti ni problema sa smećem i tada su mnogi ovu njegovu ideju dočekali na nož.

„Ako ne možemo da je ispraznimo do kraja dana, hajde da je pomerimo, da je sklonimo. Bolje da nemam đubrijeru koju ne prazne, al da imam kontejner par metara dalje, nego da imam đubrijeru koja je stalno puna“, rekao je tada gradonačelnik.

BONUS VIDEO: Gafovi Aleksanda Šapića

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)