Kome voda život znači, a koga je baš briga?

Emisije 30. jun. 202121:01
Podeli:
Mladenovac, nema vode, nestašica vode
Foto: Nova S

"Evo, ovo je moja voda". Tako počinje priču jedna od hiljade Mladenovčana koji nemaju vodu na 40 stepeni celzijusa. Voda kaže Milka, dođe u pola dva noću, i tako je već dve nedelje.

Novinar: Đuro Svilar

„Ne možeš ni da se opereš, ni da se okupaš. Kad dođe u pola dva ne znaš šta ćeš pre. Da li da natočiš u balone, da li da pereš veš ručno. Mašinu ne smeš ni da uključiš. Ja sam je uključila, ona je počela da zuji, pa sam morala iz balona da sipam vodu u mašinu, da bih oprala veš. Voda samo curka. Točimo u kofe, u balone, prljavog veša koliko hoćete. Da seopereš ne ožeš. Da li u današnjem veku tako živimo?“ pita se naša sagovornica.

A do 21 godine 21 veka, Milikina komšinica kaže da u naselju Tozino voće nisu imali problem sa vodosnadbevanjem.

„Prosto ne mogu da verujem da na početku leta imamo ovaj problem sa vodom, koji nikada nismo imali“.

Ništa nije bolje ni u mladenovačkom selu Kovačevac.

„Nema vode, gase je. Ujutru kad ustanemo nema vode. Ne mogu bebu da sredim, da je operem, ma ništa. Kada dođe vode to je blato, crnilo. Mašine će da nam se pokvare, bojleri će da se pokvare. Nama to posle niko neće da kupi, naravno, niti bilo šta“ kaže Ana Petrović.

Da li je današnji problem lošeg vodosnadbevanja nasleđen, pitali smo nekadašnjeg predsednika opštine Mladenovac.

„Naravno da nije. Poslednji razlog nestašice vode u Mladenovcu je isključivo iz razloga što četiri godine nije iskopan nijedan bunar na teritoriji gradske opštine Mladenovac. Nažalost, po rečima JKP Vodovod nij izdvojila pare ni za ovu godinu za kopanje ovih bunara. On je za to okrivio gradsku opštinu Mladenovac i aktuelnog predsednika Vladana Glišića“ kaže Dejan Čokić, nekadašnji predsednik opštine Mladenovac.

A Vladana Glišića danas pred kamere nismo privoleli. Ono što su nam odgovorili iz njegovog kabineta jeste da je čitav dan na terenu. A upravo na terenu i na ulici naći će se i Mladenovčani, jer najavljuju proteste u nedelju 4. jula od 18 sati. Izaći će, kako kažu, na ulice, ne bi rešili ovaj ogroman problem.

Komentari

Vaš komentar