Aleksandra Kolaković i Dimitrije Milić Foto: Nova S

Rezultati izbora u Italiji pokrenuli su priču sa naslovom "desnica uzvraća udarac". Prvi put od Drugog svetskog rata Italija je na putu da dobije desno orijentisanu vladu, a za to je zaslužna desničarka Đorđa Meloni, liderka partije Braća Italije, koja bi mogla da postane i prva žena na mestu premijera. Oči Evrope su širom otvorene, jer globalne krize vode nose na desnu stranu. Šta sve ovo znači za Evropsku uniju, a šta za ostale desničarske opcije širom kontinenta i da li nas rezultati izbora u Italiji vode u neku novu fazu nestabilnosti u emisiji "Među nama" su govorili Akeksandra Kolaković iz Instituta za političke studije i Dimitrije Milić iz organizacije Novi treći put.

„Već izvesno vreme se govori o rastu desnice u Evropi i sami rezultati izbora i nisu neko iznenađenje. Očekivalo se da u vreme krize i rata ta desna opcija bude zanimljiva biračima, a posebno u Italiji. Znamo da je Italija prošla kroz dramatičan period tokom 2020. tokom pandemije koronavirusa, da je opšta recesija i ekonomska kriza uticala na to“, kaže Kolaković.

Kolaković navodi i da je Meloni kod glasača izdvojilo i to što njena partija nije ušla u prethodnu vladu.

„Retorika koju je koristila u kampanji gde je sebe još 2019. opisala kao majku, hrišćanku, nekoga kome su bitne tradicionalne vrednosti i očigledno je da su te tradicionalne vrednosti bitne Italijanima“, navodi Kolaković.

Milić objašnjava da su desničari u EU ublažili svoju retoriku.

„Dosta su svi desničari ublažili retoriku što se tiče Evropske unije. Ako pogledamo šta su govorili Le Pen, Meloni ili Salvini, svi su govorili da se zalažu za izlazak kao Ujedinjeno kraljevstvo, a sada se za to više ne zalažu. Sada su za pristup manje ovlašćenja Briselu, a više ovlašćenja da se vrati državama. Oni su odustali od onoga što je bio njihov najveći problem da izađu iz uskog biračkog tela, to što su bili protiv EU, jer je većina građana za EU“, navodi Milić.

Celo gostovanje Milić i Kolakovića pogledajte u videu ispod.

 

 

 

Komentari

Svi komentari (0)