Koja su dva scenarija nakon odlaska vojske SAD iz Avganistana

Emisije 01. sep. 202108:53 > 11:55
Podeli:
Foto: Nova S

Dvadesetogodišnje prisustvo američke vojske u Avganistanu je završeno. Poslednji avion američke vojske je 24 sata pre roka napustio aerodrom u Kabulu čime je završen i najduži rat u istoriji Amerike. O tome kakva je budućnost naroda u Avganistanu i da li se povlačenjem vojske SAD završava sa mešanjem velikih sila, u emisiji “Probudi se” je govorila Marija Đorić sa Instituta za političke studije.

Prema njenim rečima, upitno je da li je američka vojska nakon svega ostvarila pobedu.

“Mislim da se Avganistanci ne bi složili sa tim, kao ni mnoge članice EU i sami Amerikanci. U Avganistanu je sada neizvesna situacija i teško je davati dugoročne prognoze”, navodi ona i dodaje da su moguća dva scenarija.

“Prvi bi se ticao eventualne pobune i otpora koji bi bio pružen Talbinima. Dolazi do stvaranja određenih grupacija, ali za sve akcije koje će se dešavati u Avganistanu je bitna podrška velikih sila. Preko te države se prelamaju, ne samo interesi velikih, već i regionalnih sila – Pakistana, Irina, Turske, Saudijske Arabije… Moramo sačekati kako bi smo videli da li će doći do građanskog rata i da li će se taj, antitalibanski pokret organizovati”, objašnjava ona.

Đorić navodi da je drugi izvesni scenario prihvatanje talibanske vlasti kao regularne i legtimne od strane velikih sila.

“Vidimo da Rusija otopljava odnose, da Kina ima, ne samo bezbednosne i političke, već određene ekonomske interese. To su potencijalne bušotine nafte, nalazišta litijuma. Međutim, ljudi zaboravljaju da Avganistan ima nalazišta minerala, ali nema infrastrukturu. Tu je i interes Amerike. Možda nama deluje da se ona povukla, što jeste učinila kad su u pitanju njene trupe, ali sam sigurna da će budnim okom pratiti šta se u Avganistanu dešava”, poručuje gošća emisije “Probudi se”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar