Foto: NOVA S

Reč godine prema poznatom britanskom Kolinsovom rečniku je lokdaun, odnosno potpuno zatvaranje. Pored ove, na spisku 10 najkorišćenijih reči i izraza u 2020-oj, na temu pandemije našle su se i fizičko distanciranje, samoizolacija i koronavirus.

Reporter: Nemanja Vidić

Englezi su rekli koja je to reč koja im je obeležila godinu, šta kažu Beograđani?

„Verovatno epidemija“. „Mislim da je to korona“. „Korona“. „Tramp. Kovid“. „Korona. Ljubav, nešto lepo, može?“. „Bojkot“. „Korona“.“Možda kriminal ili prevara“. „AJAO“.

Profesora Filološkog fakulteta, Nenada Tomovića, ne čudi Kolinsov izbor i što se reč lokdaun pronašla u gotovo svim jezicima sveta.

„Izgleda je stvar u tome što mnogi jezici nemaju reč koja pokriva lokdaun. Sama reč lokdaun može se naći u pravnim tekstovima i primarno se odnosila na mere u zatvorima – da se zatvorenici zatvaraju u ćelije, da nema šetnje. Međutim, reč je proširila značenje i sada se odnosi na sve mere koje se donese u svetu“, objašnjava Tomović.

Lokdaun poprilično odražava našu stvarnost, napominje Tomović, s obzirom na to da smo uskraćeni za aktivnosti koje su nam ranije bile dostupne.

„Možda je moglo da se upotrebi i neka domaća reč. Sad vidim da neki ljudi kolokvijalno kažu zaključavanje. TO sad zavisi od jezika, jer jezik je živa stvar, naročito ovaj neformalni sam sebe reguliše i ako bi se ta reč pojavila u opštoj upotrebi ona bi ušla u jezik, ma koliko se to nama sviđalo ili ne“, kaže Tomović.

Leksikografi su tokom 2020. godine zabeležili više od 250.000 primera korišćenja ove reči u engleskom jeziku, u poređenju sa samo 4.000 primera tokom 2019.