Ko sve preti predsedniku: Istina ili manipulacija

Emisije 17. nov. 202018:3737 komentara
Podeli:
Foto:Nova S

Život Aleksandra Vučića i njegove porodice ozbiljno je ugrožen. O tome nas je obaveštavala premijerka Brnabić, na to je juče ukazivao i ministar Vulin, a mnogo puta i sam predsednik. Ekipa emisije "Među nama" TV Nova S istraživala je da li je zaista tako ili je reč o još jednom pokušaju manipulacije, i to sa stvarima sa kojima se nije šaliti.

Da li predsedniku neko zaista radi o glavi, kada stalno slušamo o tome kako mu je život ugrožen?

„Predsednik je taj koji ponekad potcenjuje pretnje po sebe, koji smatra da nije ni važno šta će se njemu desiti. To nije dobro, i to ne sme da se desi, ne može mafija da bude jača od države“, rekao je ranije ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da je osnov tih priča verovatno to što je on najavio žestoku borbu protiv organizovanog kriminala.

Dobrivoje Radovanović Foto:Nova S

„Kad god krenete u tu borbu postoji realna opasnost da oni krenu atakom na onoga ko je najvažniji, na žalost mi smo već imali jedan takav slučaj ubistva premijera Đinđića, posle kretanja u borbu protiv organizovanog kriminala i ne bih voleo da se to ponovi. Bila bi to velika bruka i za nas“, naglasio je on.

Profesor Univerziteta u penziji Miroslav Hadžić kaže da je stvaranje ovakve slike u javnosti omiljena alatka vođa i njihovih poslušnika u nedemokratskim porecima.

„Potčinjeni time gazdi šalju sliku o njegovoj veličini, pa time skuplja poene, gazda iz toga poveruje da je važan pa sebe poistoveti sa državom – ako mene ugrožavaju ugrožavaju i Srbiju“, kaže Hadžić.

A za sve to oni koji mu rade o glavi imaju podršku u državnom sistemu, kaže sam predsednik.

„Ukoliko bi se krenulo u obračun sa takvima, kao prva opomena ubijte mu nekog u porodici, da zna da mora da prekine sa tim. A kad mu ubijete nekog u porodici onda javnost mora da kaže da je to bio obračun kriminalnih krugova. A onda je to njemu poslednja opomena, onda ćemo da idemo na njega. A ja vam sad kažem – ne plašim se uopšte. Ne plašim se uopšte i pobedićemo ih sve. Sve“, rekao je sinoć Vučić u „Ćirilici“.

Hadžić dodaje da je sve ovo mehanizam zastrašivanja javnosti.

Miroslav Hadžić Foto:Nova S

„Stvara se strah, širi se strah, a time se u stvari hoće pribaviti pristanak građana na širenje jačanje mera policije, službi bezbednosti, itd… na uvođenje restrikcija, pritisak na javnost i sve drugo misleće jer u takvoj matrici vi možete svakoga da proglasite da ugrožava bezbednost predsednika. Pritom nikad ne nude ozbiljne dokaze“, ocenjuje ovaj profesor Univerziteta u penziji.

Postavlja se i pitanje zašto se sa saznanjima da je predsedniku ugrožen život izlazi u javnost, odnosno, je li to pravi način da se na takva saznanja reaguje?

„Ono što meni ovde pomalo smeta to je činjenica da se o tome jako mnogo priča. U principu nauka kaže – ćuti se. Bezbednosne službe istražuju sve moguće varijante, kanale, ljude i onda kada imaju bilo kakvih naznaka da to postoji – hapse“, rekao je Radovanović.

A na pretnje koje su, navodno, stizale sa društvenih mreža, predsednik je ranije ovako reagovao.

„Najviše volim kad se pojave njihovi komentari ‘Crko dabogda’, ‘nadam se da nećeš još dugo’…“, rekao je ranije Vučić za TV Pink.

Postoje li operativna saznanja koja ukazuju na to da je predsedniku Srbije zaista ugrožen život, pokušali smo da saznamo od Bezbednosno-informativne agencije, ali odgovor nismo dobili.

Ceo prilog novinara Marka Novičića možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar