Ko pušta duhove 90-ih u javni prostor?

Emisije 16. nov. 202121:31 > 21:33
Podeli:
Ko pušta duhove 90-ih u javni prostor?
Foto: Nova S

Mural Ratka Mladića u centru Beograda. Potpisivanje peticije za oslobađanje Zvezdana Jovanovića. I Milorad Ulemek Legija koji voditeljki televizije Pink šalje tortu iz zatvora. Možda zvuči kao devedesete. Ali ne. To je Srbija danas.

Autor: Marko Novičić

Na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadovića osvanuo je još jedan mural. Ovoga puta, posvećen čuvenom vojvodi Živojin Mišiću. A tačno preko puta njega nalazi se onaj sa likom Ratka Mladića. Reč je o mural koji je u javnosti doveo do ozbiljne polemike o tome je li Srbija počela da rehabilituje ratne zločince?

To smo pitali i predsednika republike.

„Ratka Mladića pominju neki drugi i govore o tome, vi me pitate. Pričamo dakle samo zato što me vi pitate. A hoćete da vam odgovorim pošteno zašto o svemu pričamo? Pa pričamo o svemu zato što tajkuni i političari koji drže deo medija i koji bi hteli da se dočepaju vlasti po svaku cenu nemaju šta da ponude ljudima u Srbiji. Osim činjenice što bi hteli da kažu da smo svi mi neko ko živi u 90im godinama, a u stvari vi živite u 90im godinama“ rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

U stvari, izgleda da svi živimo. Zato polemika o Mladiću nije zaobišla ni Skupštinu.

„Danas je opasno biti Bošnjak u Srbiji, naročito u Beogradu. Ukoliko znate da se u glavnom gradu pod zaštitom policije slobodno, šetaju ljudi koji veličaju lik i delo najvećeg krvnika tvojeg naroda. Ratko Mladić je počinio genocid nad bošnjačkim narodom…“ rekao je Enis Imamović, narodni poslanik.

„Gospodine predsedniče, moram da napravim jednu konstataciju, mislim da ste morali da prekinete malopređašnjeg govornika. Jer on je uvredio Srbiju. Uvredio je srpski narod, nazivajući Srbiju genocidnom državom…“ rekao je Đorđe Milićević, narodni poslanik.

Možda bi stvari bile manje zabrinjavajuće da pre samo nekoliko nedelja nismo svedočili potpisivanju peticije za oslobađanje ubice Zorana Đinđića. Nju je, da stvar bude zanimljivija, pokrenuo još jedan osuđeni ratni zločinac, poznat i kao Kapetan Dragan. Šlag na tortu, i to bukvalno, dodao je Milorad Ulemek Legija.

„Kaže pozdrav iz Alkatraza od Legije i Dače. Znači da nas prate i zatvorenici…“ rekla je Jovana Jeremić, voditeljka TV Pink.

Ko je onda taj koji svima nama šalje poruke, i to bez torte? I o kakvim je porukama reč?

„Meni se čini da je poruka jasna. S obzirom na to da imamo ljude na vlasti koji su bili povezani i sa vlašću tokom ratova. Ovo je sada samo ogoljeno i jasno svima da vode politiku 90ih i da to ne žele da prkeinu. Hteli su mural Mladića da predstave kao komunalni problem. To je društveni problem…“ objašnjava Ivana Žanić, iz Fonda za humanitarno pravo.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama:

BONUS VIDEO: Protest „Mural mora pasti“

Komentari

Vaš komentar