Ko je pobedio izmenama zakona
Foto: Nova.rs/video

Zakon o eksproprijaciji biće povučen, a Zakon o referendumu izmenjen, potvrdio je juče predsednik Srbije. Mi se pitamo - je li reč o pobedi demonstranata, Vučićevom porazu ili ipak možda o nečemu trećem?

Reporter: Marko Novičić

„Ulica nikada neće voditi Srbiju i ulica nikada neće donositi odluke u politici Republike Srbije dok sam predsednik“, rekao je 1. decembra predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ipak, ulica je rekla svoje. Što je zahtevano, to će po svemu sudeći i biti ispunjeno, iako predsednik i dalje odbija da prizna da je popustio baš zbog protesta.

„Ja se radujem što ćete vi da kažete da je ovo moj poraz, a velika pobeda ulice. Ne, ovo je moj izlazak u susret zahtevima građana, iako ovo sa referendumom nikakvog smisla nema i kao što vidite nikoga ne lažem. I moja želja da nam auto-putevi budu slobodni, a što se protesta tiče, nisam se uplašio ni kada su dolazili njih petorica da me biju, ni kada ste opkolili predsedništvo…“, rekao je juče Vučić.

Da li onda najavljeno povlačenje Zakona o eksproprijaciji i najavljene izmene Zakona o referendumu predstavljaju pobedu ili jedan od prvih, ozbiljnijih poraza koje je Vučić doživeo otkako je na vlasti?

„Ja mislim da je ove proteste organizovao Vučić. Zašto? Ovo je naravno u prenesenom značenju. Upravo je nerad institucija naterao građane da izađu na ulicu i da svoja prava potraže na ulici, da li je on dobitnik ili gubitnik, to ne znam, to ćemo videti 3. aprila“, rekao je Zoran Gavrilović iz BIRODI-a.

Gavrilović dodaje da je Vučiću sada najvažnije da anestezira birače.

„To je logika političara, ne i državnika, da pred izbore postaju Deda Mrazevi i da čine ustupke kako bi dobili što bolje izborne rezultate“, dodaje Gavrilović.

I dok smo od Save Manojlovića iz inicijative Kreni-promeni čuli reč „pobeda“, iz pokreta Ekološki ustanak stižu drugačije poruke.

„Ovo jeste pobeda, ako me pitaš da l’ se osećam kao pobednik, daleko sam ja od pobednika, a pogotovo od slavljenika. Naš osnovni zadatak nismo ispunili, a to je proterivanje Rio Tinta iz Srbije. Dok se to ne uradi, mi se smiriti nećemo. U subotu ćemo se ponovo okupiti kod Sava centra, na starom mestu u jedan sat i nastaviti sa poslom koji nismo završili“, kaže Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka.

Da čitav ovaj zaplet postane još zamršeniji, potrudila se Vlada Srbije. Oni su povukli sporni Zakon o eksproprijaciji, da bi im potom predsednik Skupštine, Ivica Dačić, objasnio da Vlada ne može da povuče zakon koji je usvojio Parlament.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

 

Komentari

Svi komentari (0)