Ključna reč je OFFSHORE

Emisije 12. okt. 202118:56
Podeli:
Ključna reč je OFFSHORE

Zahvaljujući Pandorinim papirima saznali smo da brojni političari i javne ličnosti širom sveta prikrivaju svoja bogatstva, otvarajući ofšor kompanije u zemljama koje omogućavaju velike poreske olakšice. Srpska javnost saznala je za nekoliko onih koji su ovakvu mogućnost zloupotrebili, a među njima su ministri Siniša Mali i Novica Tončev. Zato evo priče o tome šta ofšor znači u praksi.

Aruba, Barbados, Bahami… Verovatno većina baš tako zamišlja raj. A ova mesta to zapravo i jesu. Poreski rajevi, ostrva sa blagom, ili jednostavno – ofšor zone. Budući da o kompanijama koje u njima posluju trenutno bruji čitav svet, proverili smo šta je to u stvari ofšor.

„Zato se i zovu poreski rajevi jer obično stopa poreska relativno malo, recimo ako u Nemačkoj morate da platite 40% poreza profit, u ovim zemljama bude 3-5, nikad više od 10%. I to je najvažnije za velike kompanije. Velike, multinac kompanije svoje operacije rade preko tih ofšor zona. Uglavnom“ kaže prof. dr Ismail Musabegović.

I sve je, zapravo, potpuno legalno.

„Po nekim procenama, od pre par godina, najmanje četvrtina celokupnog svetskog bogatstva se nalazi u tim poreskim rajevima, najčešće od strane džinovskih korporacija Gugl, FB i sl, svi oni koriste tu mogućnost da plate manje poreze i da izbegnu plaćanje u matičnim firmama, ali tu je naravno i bogatstvo individua kao što su oligarsi, milijarderi…“ ističe Mateja Agatonović iz Nove ekonomije.

Zloupotrebe su moguće, kao u nama dobro poznatim slučajevima ministara Malog i Tončeva. Ipak, one su uglavnom svedene na minimum, kaže Musabegović.

„Ono što zbunjuje ljude je da ofšor komp mogu da sakriju vlasništvo, to je ono što je najnepovoljnije sa aspekta kada neko gleda da li vi imate kompan jako je teško naći da li vi kao kompanija imate neku ofšor kompaniju i da li ste je deklarisali. Većina kompanija multinac deklarišu da imaju deo toga“ prof. dr Ismail Musabegović.

Kakva je onda situacija kada je reč o Srbiji?

„Ofšor jednostavno znači da vi ne poslujete u svom prostoru, ako bih ja otvorio firmu u Hrvatskoj to bi tehnički gledano ofšor bilo. Ali ofšor se odomoćio upravo za te potrebe za poreske rajeve ili lokacije koje daju najveću privatnost, tako da ne znamo, videćemo da li će biti još saznanja, Pand papiri pokazuju da Srb nije usamljena u ovoj praksi, da je ogroman broj političara, pevača, glumaca…“ kaže Agatonović.

Jedan od njih je, prenosi Blic, bio i trener FK Crvena zvezda Dejan Stanković, koji se u Pandora papirima pominje kao vlasnik ofšor kompanije koja je poslovala dok je Stanković radio u Italiji, a koja je, kako on kaže, ugašena tri godine pre nego što se vratio u Srbiju.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

BONUS VIDEO: Dru Saliven ekskluzivno za Nova rs