UO RTS: Promena zvana Klanšček?

Emisije 22. jul. 202120:47
Podeli:
Medju nama
Foto:Nova S

Napadao je opoziciju glumeći nezavisnog analitičara i bio fotografisan na sastancima Srpske napredne stranke, a na čelo Upravnog odbora RTS-a nije doveden da bi doprineo njegovom otvaranju za drugačija mišljenja, već suprotno od toga. Tako su novog predsednika ovog tela opisali lideri nekoliko opozicionih partija, u pismu upućenom predstavnicima Evropskog parlamenta. Evo o kome je reč.

Branko Klanšček. Novi predsednik Upravnog odbora Radio-televizije Srbije. U radnoj biografiji navodi da ima srednju stručnu spremu, a da je po zanimanju producent. Dodaje da je bio zaposlen u Italijanskom institutu za kulturu, da bi potom prešao u producentsku kuću „Proart network d.o.o.“, u kojoj, kaže, i danas radi. Ipak, čime je to zapravo Klanšček zaslužio da dođe na ovako važnu funkciju?

„Kad kažem da su kriterijumi rastegljivi, imate član Zakona o javnim servisima, član 17. stav 4, koji zahteva da član UO mora da bude stručnjak u svojoj oblasti. Ono što se postavlja kao pitanje je da li neko ko ima SSS jeste stručnjak za oblast kojom se bavi…“, kaže Zoran Gavrilović iz BIRODIJA.

Gavrilović dodaje da je problem i u netransparentnom izboru novih članova odbora, o čijim biografijama javnost nije mogla da sazna mnogo.

„U Srbiji je veliki problem nepoverenje. Nepoverenje zato što nemamo jasne procedure, nemamo jasne kriterijume… I onda to po prirodi ljudskoj stvara sumnje, gde RTS stvarno se prenosi ne u državni servis koliko i ličnu televiziju predsednika Srbije“, smatra Gavrilović.

Možda je baš na tom terenu Klanšček pokazao šta najbolje ume, a to je, čini se, često pisanje tvitova uperenih protiv opozicije.

„Razlika između Vučićevih ‘krezubih’ i Đilasovih i Jeremićevih ‘kulturnjaka’ je što su ‘krezubi’ autentični, a ‘kulturnjaci’ fake“.
————–
„Čitam naslove ‘Šapić – Vučićeva marioneta’. Pa tom analogijom i Borko Stefanović je Đilasova marioneta“.

Prema mišljenju Konstantina Samofalova iz Socijaldemokratske stranke, tu kandidaturu je zaslužio isključivo time što je odigrao ulogu naprednjačkog trojanskog konja na Vračaru.

Samofalov navodi da su Klanšček i njegov blizak saradnik Vladimir Kljajić, direktor Božidarca, najbolji primer kako SNS i Goran Vesić ubacuju svoje elemente u prodemokratske stranke.

„Tako je 2016. godine ova grupa predvođena Klanščekom i Kljajićem, ubačena na listu DJB sa pokušajem da se na taj način preotmu odbornici jedne od tih prodemokratskih odborničkih lista kako bi SNS lakše preuzela vlast na Vračaru. Na svu sreću tada je rukovodstvo DJB prozrelo namere Klanščeka i Kljajića, ali uprkos tome, njih dvojica su lepo nagrađeni od strane SNS..“, objašnjava Samofalov iz SDS-a.

Kako su naveli iz pokreta Dosta je bilo, Klanšček je nakon toga izgubio sve sudske sporove sa Sašom Radulovićem, i molio sud da mu dozvoli da povuče preostale tri tužbe protiv svog bivšeg predsednika.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Marka Novičića možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar