Kupus, nekada simbol jednostavne, i jeftine hrane. Danas, kako kažu u šali, košta kao plemeniti metali. U Srbiji, gde je ovo povrće deo svake trpeze, mnogi se pitaju da li je moguće da je cena glavica kupusa 200 dinara?!
Da bismo za slave i novogodišnje praznike na trpezi imali podvarak ili sarmu, treba nam kupus. Međutim, cena kupusa u Srbiji postala je prava senzacija – gotovo kao da se poredi sa zlatom! Građani su šokirani kada vide cene na pijacama i supermarketima, a kupus, nekad jeftino povrće, sada dostiže vrtoglave iznose.
Ovakvi skokovi cena, koje se kreću i do 200 dinara za kilogram, poljoprivrednici objašnjavaju da su suše umanjile prinose za 50%.
„Ova godina je bila izuzetno zahtevna za proizvođače kupusa, pre svega ektremno teški uslovi u toku proizvodnje. Toliko je bilo suvo i toliko su to bile sante, da bez polivanja nije moglo da se pripremi. A onda kad smo krenuli u rasađivanje, prvo mora da se parcela navodnjava, pa razrađuje, pa tri dan za redom non stop zalivanje da se biljka primi“, kaže Miroljub Janković iz Udruženja „Futoški kupus“.
Međutim, naš sagovornik kaže da ni to nije dovoljno da bi se pokrio budžet samog poljoprivrednika.
Male su to zarade, ako govorimo za ove sve druge kupuse, te hibridne kombinacije ljudi koji se bave tom proizvodnjom, 60 dininara biće to mala zarada u odnosnu na parcele i koliko je uloženo neće tu biti katastrofalna zarada da se neko obogati, daleko od toga“, kaže Janković i dodaje da se ova godina pamtiti.
„Ja nemam malo godina, ali nisam zapamtio ovako tešku godinu, a verovatno će biti i najteža što sam ja doživeo“, ističe Janković.
I u komšiluku kupus sada košta pravo bogatstvo. U Hrvatskoj, cena kupusa po kilogramu varira između 2,5 i 4 evra.
Prilog Anđele Janković iz emisije „Među nama“ pogledajte na početku ove vesti.
BONUS VIDEO – Kiseli kupus samo za „bogate“: Cene na pijacama idu i preko preko 120 dinara po kilogramu