Foto: Nova.rs/video

Poslednja informacija glasi: Narodna banka Srbije je zbog nepravilnosti u radu zatvorila čak 129 menjačnica širom Srbije. Njima je zabranjen rad na 30 dana, a ako ponove prekršaj trajno će im se oduzeti dozvola za rad. Iz NBS navode da će intenzivna kontrola rada menjačnica biti nastavljena i u narednom periodu.

Reporter: Đuro Svilar

Prethodnih dana u menjačnicama širom Srbije tražio se evro više. Najzastupljenija valuta starog kontinenta kupovala se za 122 dinara, ali i van radnog vremena menjačnica tj. na crno. Zbog svega toga usledila je oštrija kontrola Narodne banke Srbije, ali i zatvaranje pojednih menjačnica na 30 dana. Da li je to način da se stane na put mešetarenju kursom?

„Mislim da je zapravo bolje kazniti uz naplatu neke kazne, ne zatvarati nužno te objekte iz prostog razloga što se time prekida njihova ekonomska aktivnost, ali istovremeno se i smanjuje konkurencija na tržištu, što milsim da nije optimalno. Mislim da u ovim okolnostima konkurencija je jako bitna da što pre, kada se pojave uslovi, dovedu stvar u normalu, odnosno da se smanje te velike razlike između kupovnog i prodajnog kursa“, kaže nekadašnji guverner NBS Dejan Šoškić.

Iako vlasnici i radnici u menjačnicama koje smo danas obišli nisu bili voljni za snimanje, od jednog od njih smo saznali da su sve menjačnice Panter zatvorene na mesec dana prema odluci Narodne banke Srbije.

„Menjači sumnjaju da se priprema teren za jednu menjačnicu koja je bliska vladajućoj stranci. Dakle, da li da joj se omogući da 30 dana radi bez neke ozbiljnije konkurencije ili eventulano da nakon 30 dana preuzme neke od tih lanaca, tako da pretpostavljam, to je neka moja sumnja, da nakon toga se neko pojavi i kaže, vidi bolje ti je da prodaš, nego da ti zatvorimo trajno i onda od toga nemaš ništa“, navodi Dejan Gavrilović iz Efektive.

Umesto traženog sagovornika na današnju temu, iz Narodne banke Srbije stiže saopštenje.

„Narodna banka Srbije je u cilju zaštite interesa građana Srbije od početka međunarodne krize pojačala broj neposrednih kontrola menjačnica, radi provere i utvrđivanja zakonitosti i pravilnosti prilikom obavljanja menjačkih poslova, sa akcentom na formiranje i primenu kupovnog i prodajnog kursa za efektivu i naplaćivanje provizije“, navodi se u saopštenju.

Kako su dolazili do evra i zašto ga nije bilo dovoljno, pitali smo i Beograđane.

„I psihološki faktor zbog rata tamo u okruženju, a možda je i što trenutno nema, menjačnice očekuju rasta, pa nevoljno prodaju, ono koliko otkupe, toliko samo i prodaju“, Jeste li kupovali ovih dana evre?  „Taman posla, čuvajte dinare“, „Nisam, nažalost nemam za to“, „Da, uspeo sam“,  I koliko? „119 bez problema“, neki su od odgovora anketiranih građana.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar