Nikola Kalinić Košarka, Kari Pešić na čelu Orlova, snovi ili realnost, prilog, emisija Među nama, Medju nama
Nikola Kalinić Foto: Nova S

Kuda plovi srpska košarkaška lađa? Brodolom u kvalifikacijama za Olimpijske igre bio je šamar jedne nove realnosti koja poručuje - vreme je za promene. Selektor Kokoškov je navodno na izlaznim vratima, a u toku je potraga za čovekom koji će reprezentaciju vratiti tamo gde pripada. Ime legendarnog Svetislava Pešića nameće se kao moguće rešenje.

Reporter: Filip Vidojević

Dok su zvona sreće zvonila zbog povratka Željka Obradovića u srpsku košarku, reprezentacija je upala u pukotinu koja je nastala nakon poraza u četvrtfinalu svetskog prvenstva od Argentine, 2019. godine. Igor Kokoškov, nije stabilizovao Orlove i nije ih odveo u Tokio. Šok i razočaranje zamenilo je pitanje – šta dalje?

„Pre toga smo imali jedan dugi niz 4,5,6 godina u kojima smo se stalno borili u samim zavrsnicama prvenstva. Cetvrtfinale, polufinale, finale. Mislim da su to sjajne stvari. Tako da, jedno loše leto – pre toga 5,6 dobrih…Ne treba biti srećan, ali ne treba sada ni gubiti glavu niti donositi neke drastične odluke“ kaže Nikola Kalinić, košarkaški reprezentativac Srbije.

„Mali rok za pripreme i uigravanje ekipe, desilo se to što se desilo, a sada pricati price o stanju nase kosarke, o mladim igracima i svemu drugom je po meni klasicna zloupotreba“ ističe SB, Vladan Tegeltija, sportski novinar.

Iako je Kokoškov i dalje zvanično selektor, kao grom je odjeknula vest da bi na njegovo mesto mogao doći Svetislav Pešić, osvajač poslednjih zlatnih medalja za našu zemlju. Na medijske spekulacije, Pešić je odgovorio zagonetno.

„Uvek sam spreman da pomognem, a mogu to i na druge načine. Mogu da pomognem, ne samo našoj reprezentaciji, nego srpskoj košarci. Nije mi potrebna nikakva promocija. Toliko od mene.“

„Smatram da je potpuno normalno da se on pominje jer ima rezultate ima svetsko i evropsko zlato, ima klupske uspehe, ima iskustvo rada sa reprezentacijom i uopšte nije po tom osnovu nešto što treba da čudi. Ali kazem, mislim da nije kolegijalno u trenutku kada Srbija još ima selektora da se bavimo time“ dodaje Tegeltija.

„Mislim da je on veliki stručnjak, postigao je velike stvari ali pricati o njemu je kao da pricamo o Filu Dzeksonu ili Rik Pitinu… Mislim, dok god Savez ne objavi zvanicno da je potpisao ugovor sa nekim selektorom mislim da je to samo ilizuorna priča“ ističe Kalinić.

Sećamo se povratka Dude Ivkovića na mesto selektora 2008. koji nas je vratio na košarkašku mapu. Nakon njega Đorđevićevi orlovi dominantno su leteli godinama, dok su Kokoškovi spušteni na zemlju. Ako se postavljanje 72godišnjeg Pešića ispostavi kao tačno, dolazi pitanje: Da li je i zbog čega misija vraćanja na staze uspeha, zadatak za one najiskusnije?

„Kokoškov je od tih mlađih relativno snaga, pa i Sale Đorđević. Struka jeste… nemamo klubove. Imamo dva tri kluba, gde da rade ti ljudi? To je suština! Al to traje 10-15 godina ne možemo sad da se iščuđavamo“ rekao je Tegeltija.

Komentari

Svi komentari (0)