Kamenov: Zašto je najviše reakcija na Astra Zeneka vakcinu

Emisije 08. mar. 202107:43 > 12:32
Podeli:

Imunolog i profesor Medicinskog fakulteta u Nišu Borislav Kamenov za Probudi se na televiziji Nova S rekao je da razlozi zbog kojih mnogo ljudi ima jaku reakciju na Astra Zeneka vakcinu mogu biti, pre svega, to što je reč o drugačijoj vrsti cepiva, zatim loše stanje organizma ili da je pacijent već bio u periodu inkubacije virusa kad je vakcinisan. 

Veliki broj vakcinisanih pomenutom vakcinom nekoliko dana ima povišenu temperatutu, umor, nesvesticu. Kamenov kaže da razloga može biti nekoliko.

„Ta reakcija može da potraje nekoliko dana, a može da traje i samo jedan dan. To je ono što epidemilozi nazivaju reaktogenost vakcine. Ne daju sve vakcine takve reakcije, međutim, sve to može da se prevenira, a može i da se tretira. Može da se prevenira na isti način na koji smo govorili i o prevenciji samog korona virusa. Adekvatne doze vitamina D, probiotik, cink, selen… Ovi preparati preveniraju ne samo razvoj bolesti, već i neželjenih reakcija, ali i posledica. I kad neko ima takvh tegoba, mi mu kažemo da uzme dozu paracetamola, recimo, a ne kažemo mu da uzme veću dozu vitamina D, koji će da ga oslobodi tih tegoba za jedan dan, na primer“, kaže Kamenov.

Ove preparate treba koristiti, napominje, nekoliko dana pre vakcinacije, ali i posle nje, ukoliko se pojave simptomi. Ipak, smatra da bi pacijenti sa burnim reakcijama, trebalo da se jave lekaru.

„Pošto ima takvu reakciju posle vakcine, pacijent bi svakako trebalo da ode kod lekara. Zato što možda imaju neke zdravstvene probleme kojih nisu svesni. I tek kada prime vakcinu suoče se sa realnošću. To se kaže da je zbog vakcine i jeste zbog vakcine, ali  ti bi se simptomi možda pojavili kasnije i da nije vakcine, posle neke virusne infekcije. Sve su to zatrovane osobe, koji imaju visok nivo toksina u organizmu, pre svega preko hrane. I ako mu date vakcinu kada je organizam u takvom stanju, onda ćete verovatno imati neželjene reakcije i onda ćete i vakcinu da iskompromitujete.

Na pitanje zašto najviše reakcija ima kod pacijenata koji su primili Astra Zeneku, kaže da je to zato što je ona drugačija.

„Vi se sećate da je ona bila obustavljena, pa su oni nešto menjali. Ona sigurno ima veći kapacitet da da neku reakciju. Može da bude i da su pacijenti već bili pod inkubacijom kovida u trenutku kada su je primili“, zaključuje Kamenov.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar