Kako su Vučko, Zagi i Pobednik plakali za Balaševićem

Emisije 27. feb. 202108:24 > 13:03
Podeli:

Ilustracija koja se danima šerovala na društvenim mrežama, a na kojoj Vučko - maskota Olimpijade u Sarajevu 1984, zatim veverica Zagi zaštitni znak Univerzijade u Zagrebu i Pobednik kao simbol Beograda grle belog zeca koji simboliše muziku i delo preminulog Đorđa Balaševića, delo je arhitekte i konceptualnog umetika iz Sarajeva Midhata Kapetanovića, koji je za Probudi se na Nova S rekao da je to omaž jednom gigantu sa ovih prostora i simbol toga kako smo zbog njegove prerane smrti svi pali u očaj.

„Ilustracija je nastala možda 15 minuta nakon što sam dobio tu informaciju. Ta se vest proširila kao šumski požar, ne samo među fanovima nego generalno. Hteo sam prikazati ono što je Balašević za vreme cele svoje karijere imao sa svojim fanovima. To je jedan intimni odnos između slavljenika i njegovog poklona. Svi mi fanovi smo bili njegov poklon. Mi smo bili mali beli zec, par mandarina, on je bio naš slavljenik i onog trenutka kad je prestao da postoji i zec i mandarine su prestale da imaju svoj značaj, pali su u očaj“, rekao je Kapetanović.

 

Ali, kako dodaje, Balašević je i nakon smrti uspeo da ujedini region.

„Opet, to jedinstvo koje je nastalo posle jedne tako potresne tragedije u kojoj je jedan tako divan čovek koji je bio na vrhuncu karijere i u svojim najboljim godinama prerano otišao, bio je katalizator nekog ponovnog kontakta među ljudima. Voleo bih da je povod bilo nešto lepše, kao na primer Đoletov koncert ili turneja, ali to kako su svi počeli da razmišljaju na isti način i komuniciraju svoje duboko potrešene osećaje je meni bio fascinantan. Mnoge moje kolege umetnici i umetnice su, takođe dali svoje omaže tom gigantu na ovim prostorima i sva ta neka vrsta vizuelne komunikacije i sva ta neka vrsta deljenja suza je postala eksplozivna i viralna u milisekundama. To me fascinira i zbilja me je duboko dirnulo“, zaključio je Kapetanović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar