Prodaju se ovih dana na tone, ima ih na pijacama i u marketima, ali nisu sve istog kvaliteta. Nekad se razočaramo jer su zelene, nekada jer su prezrele. Kako izabrati zrelu i slatku lubenicu - tajnu znaju proizvođači iz doljevačkog kraja.
Selo Mehiš u opštini Doljevac poznato je po dobrom bostanu, a bračni par Mitić decenijama proizvodi lubenice i dinje. Prepodne prodaju po pijacama u Popovcu i Trupalu, popodne beru i zalivaju.
Njihov radni dan u sezoni traje i po 14 sati. Ljudi u gradu ne znaju kako izgleda njiva sa bostanom, te uz osmeh pričaju anegdotu kada ih je kupac pitao kako izgleda drvo na kome rastu lubenice.
Prilog Olivere Sašek Radulović iz emisije „Među nama“ pogledajte na početku ove vesti.
BONUS VIDEO Dr. Gutić upozorava: Pažljivo sa lubenicom ljeti – evo i zašto!