Kako Jutka izbegava zatvor: Osuđen, a još nije iza rešetaka

Emisije 03. dec. 202019:39 > 19:52
Podeli:
Foto: Nova S

Pre tačno mesec dana osuđen je na 3 meseca robije zbog nedozvoljenih polnih radnji, ali bivši predsednik opštine Brus, Milutin Jeličić Jutka i dalje je na slobodi. Zbog čega još nije u zatvoru, ko tu ne radi svoj posao i da li on koristi rupe u zakonu istražuje ekipa emisije "Među nama" TV Nova S.

Posle dve i po godine suđenja Milutin Jeličić Jutka je osuđen, ali ni posle mesec dana od presude Jutka nije iza rešetaka. Iako je za vreme suđenja imao političku podršku, ona je u međuvremenu oslabila, kaže advokat Marije Lukić koja je bila žrtva Jeličićevog uznemiravanja.

Advokat Borivoje Borović misli da on nema nikakvu podršku više ni od Aleksandra Vučića niti bilo koga na koga se pozivao za vreme suđenja, tako da ako je neki rok prekoračen ne znači da neće otići na izdržavanje kazne.

Foto: Nova S

Iako je presudu doneo Viši sud u Kruševcu, njeno izvršenje trebalo bi da bude u rukama Osnovnog suda u Brusu, gde živi Jeličić. Međutim, od ovog suda našoj televiziji stigao je odgovor da Osnovnom sudu u Brusu nije dostavljena prvosnažna i izvršna odluka Višeg suda iz Kruševca i da će čim se to dogodi u roku od 15 dana ovaj sud započeti postupak izvršenja kazne. Zakon, međutim, podrazumeva da osuđeni može da zatraži odlaganje izvršenja presude. Za to postoji više razloga.

„Oni se najčešće svode na neku bolest osuđenog, bilo akutnu, bilo hroničnu, smrt člana porodice ili teška bolest člana porodice, nezavršeni poljski ili sezonski radovi, situacija da je supruga pred porođajem ili ako je potrebno da se položi neki ispit koji je već bio prijavljen“, objašnjava Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Najopravdaniji razlog u ovom trenutku mogao bi da bude jedino da Milutin Jeličić oboli od Covida 19.

Foto: Nova S

„Mislim da to jeste jedan od razloga gde bi trebalo odložiti kaznu dok osuđeni se ne izleči od kovida 19. U ovim okolnostima međunarodne institucije su već preporučile Srbiji i drugim zemljama da zavode drže rasterećene, da preduzimaju niz mera da se infekcija ne proširi među drugim licima i u tom smislu smatram da se kovid 19 može smatrati akutnom teškom bolešću i da bi to bio valjan razlog da se osuđenom odloži izdržavanje kazne“, ističe Vladica Ilić.

Bez obzira da li će tražiti odlaganje ili ne, kazna je zaslužena i kad tad je mora odslužiti.

Prema mišljenju Borivoja Borovića, on mora samo da se zamisli kako će ga prihvatiti kolege u zatvoru.

„Kriminalci koji su u zatvorima ne vole ljude koji su siledžije. Moraće da se suoči sa osudom one druge javnosti koja nije blagonaklona prema ljudima kao što je Jutka“, ističe Borović.

Što se odbrane tiče, pravda je zadovoljena. Kako će se ona sprovesti u delo, u rukama je suda koji bi po pravilu trebalo da bude nezavistan.

Ceo prilog novinarke Nataše Jovanović možete pogledati ovde:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar