Male velike pobede, gost, gosti, Predrag Jovanović, Miloš Vučković, Dejan Mandić, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Odbrana Solunske ulice u Beogradu, odbrana trolejbuske linije 28, odbrana kestena na Lionu - borbe su koje su sami građani dobili. Neke od njih, poput one u Bloku 37, i dalje traju. Da li su te pobede male ili velike ili takve epitete bi trebalo da nose građani koji biju te bitke u emisiji "Među nama" govore predstavnik stanara Bloka 37 Predrag Jovanović, predstavnik građana koji su odbranili kesten, star 85 godina, na Lionu Dejan Mandić i Miloš Vučković iz Udruženja " Vratimo trolu 28".

Činjenica je da Beograđani najviše reaguju na životnu sredinu, kada neko hoće da nam poruši drveće, da ugrozi parkić. To je neki pokretač brojnih akcija kojima prisustvujemo u poslednje vreme.

„To je glavni fokus ljudima koji žele da očuvaju ono što je osnovno – priroda, znanje, ono što smo dobili od naših predaka na korićenje i upravljanje, da se prema tome odgovorno odnosimo, da to bar sačuvamo, a sposobni smo i da ga unapredimo“ kaže građanski aktivista Dejan Mandić.

Prema njegovim rečima, u svim ovim aktivnostima prepoznajemo osnovni cilj koji je ugrožen, a  to je priroda i naše okruženje koje ne možemo da pustimo da se rasipa, jer deca više neće imati drvo da se popenju.

Upitan otkud se kod građana javlja ta doza aktivizma, jer kao da se bune jedna za drugom opština, kao da se građani bude, Miloš Vučković iz Udruženja “ Vratimo trolu 28″ kaže da se donose odluke bez komunikacije sa građanima, bilo da se negde gradi, seče neko drvo ili da se ukine neka linija od koje zavisi život puno građana.

Predstavnik stanara Bloka 37 Predrag Jovanović je rekao da se kod njih radi o očuvanju svakodnevnog života običnih građana.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“: