Jelena Batica: Poplave u Evropi dokaz klimatskih promena

Emisije 18. jul. 202100:19 > 00:23
Podeli:
Jelena Batica, gost, emisija Pregled dana
Jelena Batica Foto: Newsmax Adria

Katastrofa biblijskih razmera pogodila je Zapadnu Evropu, poplave, probijene brane i nasipi, nestali ljudi i stotine žrtava za sada. Šta se dešava u Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu? Kako je moguće da takva katastrofa izazove i tako tragične posledice po mnogima u najuređenijem delu sveta gde se o bezbednosti i svemu drugom najviše brine. O tome je iz Nice u Francuskoj u "Pregledu dana" govorila je stručnjak za upravljanje rizicima od poplava Jelena Batica.

Na pitanje da li je reč o najvećim kišama ikada zabeleženim u tom delu Evrope i otkud ovolika kataklizma, Jelena Batica je rekla da su bila upozorenja i da mi non stop slušamo priču o klimatskim promenama i kako su one svuda oko nas.

„Ovo je upravo dokaz toga i sve češće se pojavljuju ekstremi koji su deo klimatskih promena u većoj ili manjoj meri. Širom sveta vidimo različite ekstreme, u SAD i Kanadi veliki tornadni talas, kod nas toplotni talas prošle nedelje, a u Nemačkoj u isto vreme su bile poplave. To nije ništa iznenađujuće. Biće još toga i još učestalije“, rekla je ona.

Celokupno gostovanje Jelene Batice u „Pregledu dana“ možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar