Janković i ambasade rušilački elementi?

Emisije 15. sep. 202121:17
Podeli:
Saša Janković, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Saša Janković Foto: Nova S

Nekada ljuti rivali na izborima, Saša Janković i Aleksandar Vučić, nenadano su postali deo priče o zaveri. Janković je za naš portal svedočio o tome, Vučić mu se zahvalio na obelodanjivanju informacija, a tabloidi su istog trenutka raširili mrežu sumnjivih međunarodnih krugova koji rade o glavi predsedniku.

Autor: FIlip Vidojević

Da li je neko te 2017., nakon svih optužbi, mogao da zamisli da će četiri godine kasnije Janković i Vučić biti deo priče u kojoj, svako na svoj način, raskrinkavaju navodnu zaveru? Duhove iz boce je, sasvim iznenađujuće, pustio drugoplasirani kandidat na prethodnim predsedničkim izborima…

„Kada su me svojevremeno pitali da li mislim, inače to su bili najčešći saveti ovih političkih magova.. ne, ne kao, ti i Vučić ste isto godište, čak se i znate, on tebe kao nešto poštuje…kao ajde ti budi super sa njim pa podvuci mu se pod kožu, pa to sve super, pa u jednom momentu ti to preokreneš…Ja kažem, da, da to verovatno tako ide, samo ljudi, ja da sedim sa nekim i da razmišljam kako ću da postanem kalif umesto kalifa, to je ružno“, rekao je bivši  predsednički kandidat Saša Janković.

„I stratezi i ambasadori i kvazi prijatelji, zato što kažu..ne, ne, Saša tako se osvaja vlast. Pa onda ok, ako nećeš ti, sa kim bi mogao da sarađuješ u SNS-u. Znaš ako Vučiću slučajno otkaže srce, nešto mu nije ok srce…ja kažem, znate šta, ajmo da se pravimo da ja ovo nisam čuo jer ako prihvatim da sam to čuo to što ste rekli, onda mi više nemamo šta da pričamo. Bez obzira što mi je taj čovek učinio najgore stvari u životu, pa šta ću ja biti ako na takav način budem razmišljao o njemu?“, dodao je Janković.

Navodeći da su to najekstremniji primeri funkcionisanja našeg političkog života, Janković je raspalio inspiraciju tabloida koji su priču pretvorili u senzaciju! Bliže objašnjenje svega rečenog zatražili smo ponovo od Jankovića, a odgovor smo dobili u SMS poruci.

„Ne bih se bavio interpretacijom tabloida, ulazio u njihovu igru, niti objašnjavao svoje reči ljudima koji svoju nesigurnost kompenzuju teorijama zavere – ko god hoće da čuje moje reči onako kako su rečene – može“, rekao je u SMS poruci Saša Janković.

Čuo ih je naravno i predsednik.

„Za mene nema prevelikih novosti, ali sam mu zahvalan što je to javno rekao i sasvim sam siguran da nije slagao. Važno je da je gospodin Janković rekao da su to ambasadori, a ne niži službenici. Oni su time, što su želeli promene i nisu krili da žele promene, samo pokazivali koliko dobro žele svojoj zemlji, a koliko manje dobro žele našoj zemlji. Ja ne mislim da su oni želeli da me ubiju, naprotiv, samo im je neko dostavljao moj kardiovaskularni karton. Tako da….se neko nadao da ću malo brže da umrem“, rekoa je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

I šta nakon ovog saznanja? Da li smo čuli nešto novo i u kom smeru će ići dalji zaplet?

„Ono što je meni važnije i što je važno za građane i građanke Srbije … da se manemo gluposti, da počnemo da razmišljamo na koji način se biraju naši predstavnici. Tri faktora: prvi su ključni igrači međunarodne zajednice, obezbeđuju izbor koji odgovara njihovim interesima, u tom smislu bi bilo interesantno od Jankovića, da li je sem tog pritiska imao i neke druge, bliskost uticajnim ogranizacijama poput crkve . Treći tek je faktor su neke preferencije vrednosti nas kao glasača“, smatra politički analitičar Zoran Stojiljković.

Ne računajući aktere ove priče, od ostalih političara za sada se javio samo Dragan Đilas. On tvrdi da je zbog teških optužbi, Janković dužan da kaže ko su ambasadori koji su mu predlagali da se približi Vučiću, te da njemu niko ništa slično nije pomenuo.

Pogledajte ceo prilog u emisiji „Među nama“:

Komentari

Vaš komentar