Janković: Ako Đilas i Jeremić sad ne uspeju, mogu da zaborave politiku u Srbiji

Emisije 24. nov. 202100:40
Podeli:
Vladeta Janković, gost, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Vladeta Janković Foto: Nova S

Profesor Beogradskog univerziteta u penziji Vladeta Janković pozdravio je postizanje načelnog dogovora dela opozicije oko izlaska na predstojeće izbore. "Bitno je da ih bude što više, bitno je da to tvrdo jezgro od ove tri stranke (SSP, NS i DS) privuku još neku. Što ih je više to je bolje. Ono što mene teši je činjenica da ti glavni igrači kao što su Đilas i Jeremić ako ne uspeju sad njih više nema, mogu da zaborave politiku u Srbiji. Ovo im je poslednja šansa i oni to moraju znati", rekao je on u emisiji "Među nama".

Komentarišući činjenicu da pojedini strani investitori ne rade po zakonima i pravilima naše zemlje, Janković je ukazao da se ova vlast toliko hvali investicijama, to je njihov stalni motiv – koliko stranih investicija privlače, a da nikad niko te ugovore ne vidi.

„Suština je u tome, vi sa Kinezima možete napraviti vrlo povoljan ugovor sa stanovišta ukupne svote investicija, ali kod naših vlasti lakomislenih i aljkavih kakve su, stvar se završava tu i Kinezi  – to svako ko sa njima radi zna i kaže, ono što su se dogovorili, to će i ispuniti. Ali ako vi budete dovoljno lakomisleni i blesavi da ne dogovorite kako će oni to realizovati, ne dogorite se o načinu sprovođenju tog ugovora, drugim rečima o načinu izvođenja radova, pa i uslovima pod kojima se radi oni će raditi kako oni smatraju za shodno, što je njima najjeftinije i najbolje. I onda dobijate ovaj užas koji smo svi videli u Zrenjaninu“, istakao je on.

Onda, dodao je on, dođe Vučić i svojstvenim bezobrazlukom kaže – šta vi hoćete, da se odreknemo investicija od 690 miliona, a u isto vreme „vi tamo imate da se tih 690 miliona zasniva na robovskom radu“.

„Ono što smo mi videli, to je iz robovlasničkog perioda. To je strašna sramota za jednu zemlju“, naglasio je Janković.

On je podsetio da vijetnmski radnici u Švedskoj u kineskim fabrikama žive i rade kao ljudi, a da kod nas žive kao životinje i „te pare kojima se Vučić hvali su krvave pare“.

Upitan da prokomentariše pritisak javnosti oko Rio Tinta i da li on može da dovede do odustajanja od otvaranja rudnika litijuma zbog predstojećih izbora i popularnposti, Janković kaže da taj otpro postoji ali da je on nekako „rasut, sporadičan i nije dobro organizovan“.

„Kada bih ja bio na mestu današnje opozicjje koja se priprema za izbore i ujedinjuje se oni bi morali, po mom misljenju i to je pravi put, da se usresrede baš na ekologiju, na Rio Tinto , na ekološke probleme i bezbednost na radu“, rekao je on.

Komentarišući postizanje načelnog dogovora dela opoziicje o izlasku na izbore, Janković misli da je to krenulo sa mrtve tačke i da će tokom nedelje oni obnarodovati svoj sporazum.

„Bitno je da ih bude što više, bitno je da to tvrdo jezgro od ove tri stranke privuku još neku. Ja lično bih voleo da im se pridruži Ne davimo Beograd bar na beogradskim izborima. Što ih je više to je bolje“, naveo je Janković.

Pogledajte celokupno gostovanje Vladete Jankovića u emisiji „Među nama“:

Komentari

Vaš komentar