Jakšić: Ko poništi Briselski sporazum biće politički mrtav

Emisije 22. sep. 202108:06 > 15:10
Podeli:

“Veoma je opasno dovoditi u pitanje opstanak ‘Briselskog sporazuma’, jer pitanje je šta bi bilo posle. Izlazak iz briselskog procesa je političko samoubistvo”, rekao je gostujući u emisiji “Probudi se”, novinar i kolumnista Boško Jakšić.

Osvrnuviši se na stav zvaničnog Beograda, odnosno predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je zatražio od EU odgovor da li Briselski sporazum još uvek postoji, Jakšić je rekao da je u pitanju samo vid pritiska.

IZ DANAŠNJE EMISIJE "PROBUDI SE", PORČITAJTE JOŠ:

“Brisel neće uraditi ništa po pitanju ovog problema sa registarskim tablicama. Zašto Beograd ranije nije pritiskao Brisel da se ovo pitanje stavi na dnevni red. Svoju odgovornost za situaciju svakako snosi i Brisel, koji je takođe znao šta sledi, ali ništa nije preduzeo”, rekao je gost jutarnjeg programa televizije Nova S.

Komentarišući tenzije na Kosovu, Jakišić kaže da postoji mnoštvo informacija koje bi trebalo sabrati kako bi se dobila kompletna slika.

“Sporazum koji je 2016. obnovljen je predviđao da Srbija ima da zahteva da automobili sa kosovskim tablicama, koji ulaze u centralnu Srbiju, dobiju probne tablice. A da će se prava Prištine, odnosno pitanje reciprociteta, da to uradi vozilima sa tablicama iz centralne Srbije, ostaviti za kasnije. Ipak, to nije rešeno”, kaže Jakšić, apostrofirajući da je pomenutim sporazumom predviđeno da bi sva vozila sa severa Kosova trebalo da prekinu da koriste srpske tablice.

“Taj deo sporazuma nije poštovan. Čini mi se da je Kurtijeva vlada, pošto je znala kakva je situacija, spretno sačekala da taj sporazum istekne 15. septembra i odmah je aktivirala recipročne mere. Vrlo je teško, posmatrano iz međunarodnog ugla, osporiti pravo Prištine na reciprocitet”, smatra Jakšić.

On navodi da je, zvanični Beograd, u nedostatku argumenta sve povezao sa Zajednicom srpskih opština.

“Priština je tu obavezu prihvatila pre osam godina i ništa nije uradila po tom pitanju. Ukoliko postoji legitimitet u Vučićevom pitanju da li postoji ‘Briselski sporazum’, onda postoji kad je u pitanju Zajednica srpskih opština, ali ne kad su pitanju registarske tablice. Mi imamo sad zamenu teza, počelo je s tablicama, a došlo je do ovoga”, naveo je Jakšić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar