Iako je izgradnja gasovoda "Turski tok" i prve merne stanice odakle je gas iz Bugarske ušao u Srbiju odavno završen, put do zaječarskog sela Prlita koji je uništila teška mehanizacija i dalje je u očajnom stanju. Zašto do meštana pomenutog sela danas ne dolazi ni vozilo hitne pomoći istraživala je ekipa jutarnjeg programa "Probudi se".

Automobilom se bezbedno na ovom putu može samo do sela Avramica a do sela Gornja i Donja Prlita situacija je veoma teška ako se uputite četvorotočkašem.

Nada Stojanović, meštanka Prlite kaže da svaki dan prolazi ovim putem zato što u selu ima oca koji ima devedeset četri godine.

– Moram da izlazim gore u selo ali jednostavno ne mogu više da idem, put su razorili. Dok nije bilo gasovoda to je i bilo nešto od puta a sada je sve uništeno. Gradska uprava ne želi, ne čuje, do njih možeš da stigneš samo do portirnice, niko te tamo ne prima, uzmu ti broj telefona i samo kažu „zvaćemo vas“. Ostane sve na tome a ja svake druge godine menjam gume na automobilu, komšija može da izađe džipom ali ja džip nemam. Gore ne izlazi ni hitna pomoć, taksi takođe a situacija na putu je mnogo loša – tvrdi Stojanović koja je pisala nadležnima za gasovod u Beogradu ali i lokalnoj samoupravi u Zaječaru.

– Niko nam ništa nije odgovorio a iz lokalne samouprave samo poručuju da nemaju pare – zaključuje Stojanović.

Njen prvi komšija je čak organizovao peticiju i skupio 200 potpisa ali potvrđuje da meštani njom ništa nisu postigli.

Boško Ničić
Boško Ničić

– Koga god da sam pitao u opštini, zvao sa po Beogradu i svi mi kažu da je gradonačelnik Zaječara dužan da to uradi. Svi kažu da je novac za rekonstrukciju ovog puta od strane gasovoda uplaćen u gradsku kasu ali iz loklane samouprave tvrde da to nije istina. Kada sam razgovarao sa Boškom Ničićem, gradonačelnikom Zaječara, prvo mi je rekao da treba da tužimo firme koje su radile gasovod, posle sam ga zvao a on mi je rekao „pa znaš ratno je stanje u Rusiju i ne možemo da tužimo Ruse i da tražimo pare od njih. Kome da se žalim ja sada – zaključuje ovaj meštanin Prlite.

Put do ovoge sela u Zaječarskom okrugu je u katastrofalnom stanju a gradonačelnik Zaječara kaže da je generalno rat u Ukrajini kriv zato što novac sada ne može da bude opredeljen za namene njegove rekonstrukcije.

Deonica od čak sedam kilometara je problematična na ovom putu i stotinak meštana ovog sela njim svakodnevno mora do lekara ali i do prodavnice, s obzirom da ni prodavnice nema u Prliti.

BONUS VIDEO Preko magistale do autobuskog prevoza: Bezbednost dece ugrožena

Komentari

Svi komentari (0)