Iz Unije sindikata prosvetnih radnika najavljuju da će nastava biti obustavljena gde ova Unija ima članove.

Prehrambeno hemijska škola u Nišu jedna je od 23 u kojoj će danas biti prazne klupe.

„Posle svih dešavanja doći će vreme kada ćemo stvarno reći „Stop nasilju“. Događaji proteklih dana su nas mobilisali i nadam se da su mobilisali i odgovorne ljude u Srbiji i da će konačno krenuti u rešavanje brojnih problema u prosveti. Problemi u prosveti se gomilaju godinama, nažalost, sada su eskalirali, došlo je i do fizičkog nasilja nad nastavnicima, učenicima i ukoliko ne krenemo da ih rešavamo oni će biti sve veći“, upozorio je  Vladan Ćirić, predsednik sindikata prosvetnih radnika Niša uoči masovnih protesta prosvetnih radnika koji će se održati u mnogim gradovima Srbije.

Napominje da nisu sva deca bezobrazna, nevaspitana i nasilna, veliki broj je korektan i ispunjava svoje obaveze ali, kaže, postoji jedan deo koji se ne pridrtžava kućnog reda u školi, ne poštuju nastavnike, ni drugare.

„Takvih primera imamo svakodnevno, ali samo ponešto dođe u javnost. Imamo praksu vređanje nastavnika i drugara i to je postalo nepodnošljivo. Prosvetni radnik ne može normalno da radi svoj posao“, kaže Ćirić.

I u Čačku su protestovali nastavnici i profesori, obustava nastave bila je u svih 28 škola.

„Na protest na glavnom trgu pozvali smo, osim prosvetnih radnika, i roditelje, članove đačkog parlamenta i učenike, jer smo sa ovim slučajem iz Trstenika doterali „cara do duvara. Godinama tražimo da imamo status službenog lica, krenuli smo sa radnom grupom i nadamo se da će to nešto promeniti. Ono što može odmah da se menja su pravilniici, kako da se sankcioniše nasilje u  kolama“, istakao je Vladimir Adžić, iz sindikata obrazovanja iz Čačka.

Ceo prilog možete da pogledate u videu na početku vesti

BONUS VIDEO: Preokret u aferi u Trsteniku: Otac jednog od nasilnika zapretio da će tužiti Tehičku školu ukoliko mu izbace sina

Komentari

Svi komentari (2)